Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Funktionshindrad och försatt utan inkomst

Jag har varit arbetslös i ca 8 år på grund av att jag har funktionshindren AD(H)D. Nu har försäkringskassan tagit ifrån mig min inkomst för att när man fått aktivitetsstöd 450 dagar så är det slut.

Jag är en kvinna på 35 år. Jag har varit arbetslös i ca 8 år på grund av att jag har funktionshindren AD(H)D, autismliknande tillstånd, dyslexi/specifika inlärningssvårigheter och en viss rörelsenedsättning. Jag klarar inte av att jobba med vad som helst. Har heller varken utbildning eller arbetserfarenhet.

För en tid sedan tog mina ersättningsdagar slut i jobb och utvecklingsgarantin. Så nu har försäkringskassan tagit ifrån mig min inkomst för att regeringen har bestämt att när man fått aktivitetsstöd 450 dagar så är det slut. Jag får inga pengar någonstans ifrån om jag inte söker hjälp hos socialen. Ändå vill Arbetsförmedlingen att jag ska träda in i fas tre av jobb och utvecklingsgarantin och börja gå hos en anordnare parallellt med att jag söker jobb. Alltså jag måste göra en samhällstjänst med sådana arbetsuppgifter som normalt inte utförs eller som det inte finns tid till att utföra av ordinarie anställda. Men jag får inte kosta något och jag får ingen ekonomisk ersättning.

Det är inte klokt att man ska behöva utsättas för denna förnedring när man har funktionshinder och inte rår för att man inte kan klara av ett normalt jobb. Man kan ju undra vart människovärdet har tagit vägen? Är det verkligen rätt att ställa en funktionshindrad människa utan inkomst? Ska jag ställa upp på att jobba helt gratis med tanke på hur många arbetsgivare som utnyttjar gratis arbetskraft?

"Marie"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel