Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt ös på Bonnbagers skoterfestival för veteranmaskiner: "Det är Ockelbo som gäller"

Det är tvåtaktsmotorer och det luktar olja om avgaserna, det är snöskoterfestival i Hålsjö, Norrbo och favoritmaskinen är av märket Ockelbo. Om arrangerande Bonnbagers får bestämma.

– Här är det Ockelbo som gäller, men våra konkurrenter kör på andra märken, så vi får väl se hur det går för dem, säger Simon Lindqvist vid arrangerande Bonnbagers.

Det är tredje året som Bonnbagers arrangerar sin festival för veteranskotrar och snöbristen har varit ett problem, som gått att lösa. De har fått lov av grannbonden att skrapa ihop snö för att bygga banan. Den blev litet kortare, litet mer teknisk men med lämpligt hårt underlag för att hålla hela tävlingsdagen.

Vädret var strålande och det kom mycket folk för att titta på och lukta på arrangemanget. Det blev en del tuffa heat.

Det är framför allt gamla tvåtaktsmaskiner det handlar om, men det görs också allt fler specialbyggen. Det finns flera snöskotrar ombygda med dieselmotorer på plats. En maskin som stack ut från mängden hade byggts om till att drivas med gengas.

– Vi byggde en dieselskoter i fjol, så vi ville göra något annorlunda den här gången, förklarar Per Andersson i Team Outsiders.

Tillsammans med Urban Jonsson och Magnus Rosenqvist har han monterat en motor från en Saab V4 på skotern och konverterat den till gasdrift. Aggregatet eldas med kol som i sin tur tänds med bensin.

Frågan är då hur väl det fungerar och om det uppstår problem med att härden slocknar när de kör på ojämt underlag?

– Vi har väl egentligen haft litet för kort tid på oss att prova ut den här konstruktionen, säger Urban Jonsson.

Bland tävlingsförarna dominerar männen, men Alida Arousell från Hudiksvall tävlade med en Ockelboskoter.

– Jag körde mycket mer skoter förr, så jag tror inte att själva tävlingen kommer att gå så bra, säger Alida Arousell.

En av de gladaste förarna denna lördag var Peter Karlsson. Han var som vanligt på väg till ungdomsträningen som han leder för hockeyklubben Gällsta IKs räkning i Gnarp.

– Men jag blev kidnappad och hamnade här. Det var bra för mig, säger Peter Karlsson, som i fredags fyllde 30 år.