Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt fokus på björnen i Hamra

/
  • Många testade skyttesimulatorn på Björnens familjedag i Hamra i helgen.
  • Den kände jägaren och skytten Jocke Smålänning (t.v.) var en stor hit även bland de minsta besökarna som såg fram emot hans skytteshow senare på dagen. Här pratar han med Elmer Eliasson (mitten) och Allan Nordstrand (t.h.).
  • Ralph Persson har inte hämtat sig från uppståndelsen som hans filmade björnmöte fört med sig.
  • Under dagen kunde hundförare testa sina hundar hur de hanterade att möta en björn (en uppstoppad s.k. permobjörn på hjul). Vindbackens Betty vågade sig närmare när husse Jonas Brodin var nära.
  • Christina Kareliusson som driver Hamra vildmarkscenter hade mycket att göra då flera hundra kom till Björnens familjedag.

Det har varit fullt björnfokus i Hamra under veckan och det hela kröntes med en familjedag i helgen.
Förhoppningen var att rädda återväxten och öka kunskapen hos de unga, enligt arrangörerna.

Annons

Gott och väl 300 personer hade letat sig till Hamra konferens och vildmarkscenter under lördagen där björnen tillägnades en familjedag. Eller kanske inte så mycket björnen i sig, utan snarare jakten på den. Det pratades björnmöten, testades vapen, sköts i simulator och så var det premiär för filmen Fullt fokus.

Det är filmen som innehåller klippet på det numera världsberömda mötet mellan en björn och Ralph Persson. Den senare har inte greppat uppståndelsen som hans filmklipp har orsakat.

– Jag har inte förstått det. När jag vaknar på morgonen går det inte att få ut det ur huvudet, säger Ralph Persson.

Se det galna klippet när Ralph vrålar mot den attackerande björnen.

Hans närvaro till trots, så är inte frågan om Jocke Smålänning var dagens stora dragplåster. Den kände jägaren hade redan tidigare i veckan haft skytteskola, men på lördagen delade han med sig av sina erfarenheter till alla som ville lyssna – och de var många.

Flera stannade för att byta några ord med jägaren som fällt fem björnar. Själv tog han tillfället i akt att propagera vikten av att vara förberedd ute i skogen, både mentalt och fysiskt, på att möta en björn.

– Det gäller att kunna agera bra och vara duktig på att skjuta, och framför allt inte skadeskjuta björnen, säger Jocke Smålänning som senare höll ett föredrag på temat.

Men det räcker inte med några goda råd för att klara av ett björnmöte, enligt Smålänning, som tycker att det borde ställas hårdare krav för att få jaga björn och ta jägarexamen än det görs idag.

– Det gäller att träna mer, lära sig hantera vapen och se till att skotten träffar, säger Jocke Smålänning.

Hans egen träffsäkerhet skulle han visa prov på senare under eftermiddagen då den gamle tävlingsskytten som vunnit 48 SM-guld, 5 SM-guld och satt 5 världsrekord bjöd på skytteshow. Något dagens allra yngsta besökare längtade efter.

– Ska du skjuta en vattenmelon?!, frågar Allan Nordstrand som skiner upp när han får ett jakande svar från Jocke Smålänning.

Utöver skytteshow bjöds det även på tipspromenad och en rovdjursstig för de yngre. För den här dagen riktade sig lite extra till den kommande generationen, säger arrangören Christina Kareliusson på Hamra vildmarkscenter.

– Syftet är att det här ska gynna ungdomarna, och kunna ge dem kunskap från de äldre. Vi vill göra något för de yngre och vi vill att de ska komma och jaga i framtiden.

Björnjakt är inte så vanligt, varför har man inte en dag för ett djur som är vanligare att jaga?

– Många växer upp med hare och älg, men björnar har man inte fått jaga så många år, så en sådan här dag kan ge mer kunskap om rovdjuret, säger Christina Kareliusson.

Annons