Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt fokus framåt på skytteklubben

"Gå med i en skytteklubb och träffa kamrater".
Det är väl så man brukar skämta om skytte.
Sporten beslutade att prova på pistolskytte, och begav sig till Hudiksvalls pistolskytteklubb och deras anläggning i Iggesund.

Annons

Den här tisdagen är det snabbskytte för klubbens medlemmar. Skyttarna har fem skott, och tavlan visas i tre sekunder, och under den tiden gäller det för skyttarna att lyfta pistolen, sikta och skjuta. Efter tre sekunder viks tavlan åt sidan i sju sekunder, för att sen visas igen i tre sekunder.

En av skyttarna denna kväll var Bernt Andersson, kassör i klubben som hållit på med pistolskytte sedan Hedenhös tid, som han säger själv. Eller åtminstone sedan 1972.

– När det gäller sporter som kräver koncentration, måste skytte vara nummer ett.

– Säkerheten är A och O, säger Thomas Jansson, ordförande i klubben.

Så länge man har pistolen i handen är det full koncentration framåt. Man vänder sig aldrig om eller går omkring med pistolen i handen.

Det finns en mängd olika sorters ammunition och man skjuter allt från 22 till magnum 45. Vanligast är att man skjuter med 22.

– Då får man en rimlig kostnad vad gäller skotten också, säger Thomas Jansson.

– En ask med 50 skott kostar 40 kronor, och det räcker gott och väl för en träning.

Läs mer i torsdagens HT.