Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt fokus framåt på skytteklubben

"Gå med i en skytteklubb och träffa kamrater".
Det är väl så man brukar skämta om skytte.
Sporten beslutade att prova på pistolskytte, och begav sig till Hudiksvalls pistolskytteklubb och deras anläggning i Iggesund.

Annons

Den här tisdagen är det snabbskytte för klubbens medlemmar. Skyttarna har fem skott, och tavlan visas i tre sekunder, och under den tiden gäller det för skyttarna att lyfta pistolen, sikta och skjuta. Efter tre sekunder viks tavlan åt sidan i sju sekunder, för att sen visas igen i tre sekunder.

En av skyttarna denna kväll var Bernt Andersson, kassör i klubben som hållit på med pistolskytte sedan Hedenhös tid, som han säger själv. Eller åtminstone sedan 1972.

– När det gäller sporter som kräver koncentration, måste skytte vara nummer ett.

– Säkerheten är A och O, säger Thomas Jansson, ordförande i klubben.

Så länge man har pistolen i handen är det full koncentration framåt. Man vänder sig aldrig om eller går omkring med pistolen i handen.

Det finns en mängd olika sorters ammunition och man skjuter allt från 22 till magnum 45. Vanligast är att man skjuter med 22.

– Då får man en rimlig kostnad vad gäller skotten också, säger Thomas Jansson.

– En ask med 50 skott kostar 40 kronor, och det räcker gott och väl för en träning.

Läs mer i torsdagens HT.