Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullständigt vansinnigt förslag

Att besluta om skolans planering är rektors ansvar enligt Skollagen.

Annons

I en desperat idé om att behålla Ramsjöskola i sin helhet, vill delar av utbildningsnämnden (UN) strunta i lagen och utföra särlösningar för barn i behov av särskilt stöd. Barns olikheter är en tillgång och något som berikar skolan. Vi tar kraftigt avstånd till att göra skillnad mellan barn på det sätt som UN-arbetsutskott har föreslagit. Att barn i behov av särskilt stöd i Ljusdal bussas upp till Ramsjö i perioder om två veckor för extra hjälp, är ett riktigt obehagligt yrkande i modern tid.

Utpekande kan man milt säga. De andra, ska de beskrivas som normalelever? Känslan av utanförskap har flera av de här barnen redan från början och förslaget främjar det ytterligare. Följs Barnkonventionen och diskrimineringslagarna i den här tanken? UN har ett speciellt ansvar för barn och unga i behov av särskilt stöd. De som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd ska få detta. Om man redan i sin diagnos har besvär att förhålla sig till sin omvärld (att ha organisation i sitt skåp, komma ihåg tider, ha rätt bok med till lektion) är kontinuitet av oerhört stor vikt. Inkludering har varit ett begrepp i den allmänna skoldebatten. En skola för alla har väl inte undgått någon! Idén är att barn ska vara delaktiga i skolans vanliga miljöer. Alltså förändring av lärmiljön, ej åtgärder riktade mot individer. Förr skapades en rad särlösningar så som specialklasser, specialkurser och kliniker. Nu vet vi bättre!

Förslaget för tanken till tider i världen, då man körde ut funktionshindrade barn i skogen för att man ville gömma dem. Vi vet att dessa barn bör ha kontinuitet. Möta samma personal så långt det är möjligt. Vilken kontinuitet finns det för elev med särskilda behov att bussas mellan två skolor? Frågorna är många och yrkandet påvisar den okunskap som råder hos några av dem som har ett speciellt ansvar för barn i behov av särskilt stöd. Att tala för att Ramsjö som ort, är i nöd av en f–9 skola, och att man då försöker rädda bygden på bekostnad av barn är rekordartat. Att föreslå dessa barn som redan i dag har svårigheter är för oss ofattbart.

En skola för alla, är öppen för alla där ingen pekas ut. En plats där alla barn har rätt till delaktighet i de gemensamma aktiviteterna. En skola där alla barn går i en vanlig klass, där undervisningen är anpassad efter individen och inom gemenskapen. En skola där medbestämmande gäller, där alla deltar och bidrar till gemenskapen efter egna förutsättningar, där alla ska få personligt utbyte i form av självförtroende, insikt, kompetens, attityder, kunskaper och inte minst ett socialt nätverk.

Malin Ängerå, Stina Michelson, Leif Persson, Anne Hamrén

S-gruppen i utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel