Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullmatad sommar i Järvsö

Inte mycket nytt. Men mycket. Så går det att sammanfatta Järvsö hembygdsförenings sommarprogram som släpptes i veckan.

Det finns en hel del att bita i det digra sommarprogrammet som presenterade i veckan. Hela 65 olika arrangemang ska hinnas med och då hinner man inte vänta på att sommaren officiellt ska börja. Därför smygstartar man redan lördagen den 24 maj med en konstvandring i Sanna där fem lokala konstnärer ska besökas.

Men fokus ligger i backspegeln. Sommaren i Järvsö kommer bli en höjdpunkt för nostalgiker, där det lokala hälsingearvet spelar en framskjuten roll. En medveten inriktning säger Ingrid Johansson som sitter med i programkommittén.

– Det ligger i tiden. Förra året invigdes våra världsarvsgårdar och det efterfrågas att vi ska visa våra gamla miljöer och byggnader.

– Hembygdsföreningen står för tradition och tillbakablickande. Men vi ska också ha en framåtanda, säger hon.

För den står Barnens trädgård, som hembygdsföreningen drivit tillsammans med kommunen i ett antal år. Där kommer det finnas personal hela sommaren och dit kan barnfamiljer komma och delta i olika projekt som att odla och så eller för att träffa djuren.

Men de stora nyheterna lyser emellertid med sin frånvaro. De flesta punkterna känns igen. Antingen är de helt samma eller varianter på aktiviteter tidigare år.

Men programkommittén håller inte med, utan tycker att tvärtom att det finns mycket nytt att sätta tänderna i och räknar upp de nya strövtågsdestinationerna Tevsjö och Järvsöbaden, samt Slåttermorgon på Karls.

– Och så anordnas en dräktstämma med second hand på Karls. Där kan man sälja gamla dräktdelar som man är för små och köpa andra större. Det är väl nytt, säger Ingrid Johansson.