Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullbelagt trots kommunal konkurrens

Hög beläggning på natthärbärget och kommunens nya boende.

– Det visar att vi behövs, säger härbärgets ordförande.

, trots att kommunen öppnat sitt nya motivationsboende som skulle ersätta behovet av det ideellt drivna natthärbärget. Dessutom har natthärbärget tvingats avvisa hjälpsökande under påsken, på grund av platsbrist.

– Vi vet att våra gäster inte är så intresserade av deras boende, säger natthärbärgets ordförande Marianne Persson.

Under april har bägge boendena haft öppet parallellt. Marianne Persson berättar att personalen försöker övertyga hjälpsökande att åtminstone prova kommunens nya boende, om inte annat för en natt.

Med april månad som facit har styrelsen för Hudiksvalls natthärbärge nu ansökt om fortsatt verksamhetsbidrag på 300 000 kronor från 1 juli och resten av året.

– Om vi har en hög beläggning trots att kommunen har öppnat sitt boende, visar det att vi behövs, säger Marianne Persson.

I ansökan förs ett alternativ till verksamhetsbidraget fram. För 625 kronor per person och natt erbjuds kommunen att köpa en plats på härbärget. Då ingår logi mellan 18.30 och 08.00, mat, möjlighet att tvätta kläder och duscha, men också ett rikt socialt umgänge, enligt Persson.

– Vi hade som förslag att sälja platser förra året också. Då var vi inte eniga i styrelsen. Nu tänkte vi att om socialnämnden får två alternativ kanske något av dem faller dem på läppen.

Även det nya akut- och motivationsboendet med åtta platser vid Gula villan, har haft hög beläggning under de första 29 dagarna, berättar tillförordnade chefen vid vuxenenheten, Elisabeth Magnell.

– Ja, det tycker jag. Det har fungerat över förväntan och vi har i princip haft fullt sedan vi började, säger hon.

De två boendena skiljer sig i kraven på nykterhet. Hudiksvalls natthärbärge tillåter inte sprit eller droger runt boendet, men kräver inte heller att gästerna är helt nyktra.

Motivationsboendet har krav på nykterhet, men tillhandahåller två akutrum för dem som inte riktigt lyckas "blåsa noll", enligt Elisabeth Magnell. De erbjuds sedan läkarbedömning för att se om de behöver abstinensbehandling eller inte

Under vår och sommar ökar rörligheten bland missbrukare och hemlösa, med förflyttningar mellan orter. Då ökar också behovet av nattplatser.

Att bägge boendena haft hög beläggning förvånar inte Elisabeth Magnell.

– Verkligheten ser ut så. Det finns mycket droger i Hudiksvall, säger hon.