Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full rulle mellan rätterna

Matstafetten slog rekord i antalet deltagare.

Matstafetten är en helkväll som faller många i smaken. Den här gången cyklade över 500 personer kors och tvärs genom Söderhamn för att smaka andras mat och möta bekanta eller nya ansikten.

– Jag tycker att det är himla kul att träffa folk. De som är med är så himla glada, säger Ulrika Nordahl, vars gäster inte utgjorde något undantag.

Hon och maken Daniel Nordahl bjöd på Nobelsoppa, som fick bra betyg av gästerna Mattias Benke, Asko Anhala, Sofie Eismar och Linus Larsson. Vinflaskorna var tomma och diskussionerna i full gång när det var dags att sprätta kuverten för att få reda på adressen för varmrätten. Det enda deltagarna vet från början är den första anhalten. Gänget som samtalts på Finlandsgatan enas om att det okända är en del av charmen med matstafetten.

– Gud vad vi har pratat om er utan att veta vilka ni är, säger Asko Anhala och skrattar.

Maten då? Jo, den är också en del, men inte huvudsaken. Någonstans mellan överpretentiös och korv med bröd, verkar vara en bra nivå.

– Det är inte det viktigaste, men samtidigt undrar man: vad blir det för något, säger Mattias Benke.

Matstafetten arrangeras av Round Table och har i år slagit deltagarrekord i Söderhamn. Det betyder att oddsen att få trampa till en helt ny adress ökar för de som varit med förr. Kuverten sprättas på Finlandsgatan och visar vart det bär: Hägnan, för någon, Färssjön och Bryggargatan för de andra.

Daniel och Ulrika Nordahl plockar snabbt ihop och styr mot Färssjön, där Christian och Helena Höijer tar emot. Lars och Lena Olsson sitter redan på plats på verandan och snart är snacket i full gång. Gästerna är överens om att den väntande Pepparlaxen är perfekt för en försommarkväll som den här och att det är skönt att ha sina matbestyr avklarade. Efterätten har däremot en fördel: då finns ingen tid som begränsar hur länge umgänget kan fortsätta. Själva huvudfesten dit alla deltagare kommer är rolig, men inte det hetaste för kvällen.

– Det här är roligast, att umgås så här. Det vore nästan bättre om man lade på en kvart eller halvtimme på varje ställe, säger Lars Olsson.

– Ja, eller att man börjar vid lunch, säger Ulrika Nordahl.