Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full gas med första macken i länet

Nästa vecka invigs länets första biogasmack i Gävle.
– Det händer mycket i Gävleborg och Dalarna nu. Det känns som om proppen gått ur ketchupflaskan, säger Ulla-Karin Enbom, projektledare för Biogas Mitt.

Annons

Under torsdagen samlades ett 30-tal personer i Gävle för att stämma av läget på biogasområdet i de båda länen.

På eftermiddagen presenterades flera lokala projekt i Dalarna.

Christina Åström från Söderhamn Nära berättade om Söderhamns kommuns beslut att aktivt börja sortera ut matavfall.

– Vi kanske kan börja med det i slutet av nästa år, men vi kommer inte att bygga någon egen produktionsanläggning. Det kommer i sådana fall att ske i samarbete med Gävle, säger hon.

För 1,5 år sedan gav Gävle kommunfullmäktige i uppdrag till Gävle energi att ta en ledande roll för att utveckla användning och produktion av biogas i regionen.

Resultatet blev Ekogas där både Söderhamn Nära och Bollnäs Energi har varit med i förstudien.

Nu står alltså det första tankstället klart. Det är en investering på fyra–fem miljoner kronor, varav en miljon kronor kommer från statligt stöd.

Först och främst är det stadsbussarna i Gävle som ska börja köras på gas.

– Men 24 företag har redan beställt det speciella tankkortet och vi har tecknat tre leverensavtal. Privatpersoner kan tanka med vanligt betalkort, säger Gävle energis vice vd Per-Arne Vahlund.

Gas är 20–30 procent billigare än bensin som drivmedel.

– I Hälsingland, Gästrikland och Dalarna har vi sålt 66 gasbilar i år, trots att det inte finns något tankställe, säger Mats Öhman från Volkswagenhandlaren Bilmetro.

Till en början levereras bränslet från Stockholmsområdet. Det är en blandning av biogas och naturgas.

– Vill man få igång användningen av biogas måste man ta vägen över naturgas. Ingen kund kommer att acceptera att de kommer till macken och gasen är slut, säger Tomas Hirsch från Svenskt Stål, SSAB i Borlänge.

En egen produktion ska kunna vara i gång i Gävle om ett år, först i mindre skala vid det reningsverk som finns nära tankstället, men sedan framför allt i Forsbacka i Gästrikland där man redan gör matjord av avfall. Jord kommer det att bli även när man tar till vara gasen.

Nu räknar Ekogas på en anläggning för 20 000 ton avfall. Tillgången i Gästrikland och södra Hälsingland är cirka 17 000 ton.

Tomas Hirsch var på plats för att tala om storindustrins intresse för biogas. Det är inte särskilt stort, eftersom den planerade produktionen skulle fylla en bråkdel av deras behov.

Den planerade årsproduktionen för Ekogas skulle SSAB i Borlänge göra av med på två–tre dygn i sin stålproduktion.

Mer läsning

Annons