Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full fart med små maskiner

Kraftfulla små radiostyrda bilar och flygplan visades för en intresserad Hudiksvallspublik. Till sommaren har Hudiksvall en egen tävlingsbana vid Galgberget.

Det var små men kraftfulla maskiner som kördes och fick flyga i Hudiksvalls idrottshall på lördagen. MRC, Micro Racing Club, i Hudiksvall arrangerade en uppvisning med radiostyrda bilar och radiostyrda flygplan inne i hallen.

De största flygmaskinerna och bilarna stod uppställda på borden för beskådande. De allra minsta modellerna hade plats att flyga och köras.

Modellbilar i skalan 1/8 körs med metanol och de lite mindre i skalan 1/10 på batteri. Inne i idrottshallen var det bara batteribilar som kördes. Till sommaren hoppas Thomas Stigenberg i Hudiksvalls MRC att den nya tävlingsbanan ska vara färdig vid Galgberget.

– Vi lägger ner mycket ideellt arbete på banan och 12-14 företag är med och sponsrar bygget, säger Thomas Stigenberg. Vi har fått en barack av Peab som ska byggas om till förartorn med en altan uppe på taket. Vi planerar för en mindre bana för batteribilarna och en större för metanolbilarna. Banorna byggs med 50 procent konstmaterial och 50 procent naturligt material som grus och gräs. Båda banorna blir tävlingsgodkända.

Många herrar och pojkar tog chansen att titta på de små snabba bilarna och lätta planen i hallen. Många av bilarna är hembyggen eller "halvfabrikat". Det är en lika stor del av hobbyn att bygga bilarna och planen som att köra dem.