Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full fart i egen cup

Somalias nationaldag infaller den 1 juli. Fotbollsföreningen Söderhamns unga Somalier rivstartade firandet genom att arrangera en egen fotbollscup.

Det var finalstämning runt grusplanen bakom Söderhamns idrottshall på tisdagskvällen.

Två lag från föreningen Söderhamns unga Somalier kämpade så att dammet yrde i en egen cup, där fyra lag från den egna föreningen gjorde upp om både äran, medaljer och pokal.

– Vi ordnade det här inför nationaldagen (onsdag 1 juli). Alla somalier får vara med, säger klubbens ordförande, Abdi Mohamed,

Han berättar att föreningen utgörs av ungdomar i åldrarna 7 till 26 år och att man lockat runt 100 medlemmar sedan bildandet i mars förr året. Aktiviteterna hittills har varit fotboll, simning och basket, samt drogförebyggande information.

Föreningen har även haft idrottsligt utbyte med somaliska föreningar i Bollnäs, Östersund, Gävle och Sundsvall. Kanske blir det en större cup med somaliska lag i Söderhamn senare, en ungdomscup för 8-14-åringar finns också med i planeringen. Den unga klubben funderar också på att anmäla lag till nationella seriespelet, möjligen redan nästa säsong.

– Och vi har en ny lokal på gång, där ungomarna kan samlas för olika aktiviteter, säger ordförande Abdi Mohamed innan han får dela ut medaljer till det vinnande laget som lyckas vända 1–2 till 3–2 i en spännande i final.