Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fula hus i Hudiksvall

Alla Hudikbor jag pratat med har uttryckt sin avsky för de beslutsfattare som inte levt upp till sina invånares förtroende och förstört stadskärnans utseende.

Bor sedan några år på annan ort och kom i juni "hem" till Hudiksvall, där jag levt och verkat i nästan 40 år. Nog hade jag informerats om de fula byggnader som uppförts i Hudiksvalls stadskärna, strax nedanför Hemköp, men det är rent förskräckligt – och fullständigt obegripligt – att förstå hur stadsarkitekt, byggnadsnämnd och politiker accepterat något så fullständigt oetiskt och opassande, och som även jag ser det, en styggelse för Hudiksvall.

Alla Hudikbor jag pratat med har uttryckt sin avsky för de beslutsfattare som inte levt upp till sina invånares förtroende och förstört stadskärnans utseende. Har noterat att en distriktsläkare, beklagligt nog, på något sätt varit initiativtagare till och är involverad i detta byggprojekt. Man undrar hur en distriktsläkare lyckats få beslutsfattare att acceptera dessa styggelsens monument i en stad som varit känd för sin småstadsidyll. Man kan ju undra om det är svågerpolitik eller liknande som ligger bakom. Det luktar illa lång väg.

I HT den 9 juni läser jag att "söderkåkar" ska byggas kring dessa betongmonument. Om typen av småhus, likt den läkarstation som uppförts mittemot apoteket, fått pryda hela området, kunde Hudiksvall fortsatt vara en småstadsidyll och fortsatt vara känt som en av Sveriges vackraste, pittoreska småstäder.

Jag kan bara beklaga att den idyllen och epiteten gått till spillo, oavsett om man bygger små söderkåkar runt dessa fula, institutionsliknande betongklumpar.

Det vore på sin plats att rista in beslutsfattares och projektengagerades namn i dessa skampålar, som ett varnande exempel på hur politiskt förtroende kan missbrukas.

Kommunalval är som synes viktiga!

Stig Söderström

före detta Hudikbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel