Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frysskåp trolig brandorsak

Fel på kompressorn eller startreläet i ett frysskåp är den troliga orsaken till måndagens brand på Kungsgatan i Hudiksvall.

Den slutsatsen har räddningstjänstens brandorsaksutredare Pekka Nilsson kommit fram till, i samarbete med ytterligare en utredare som har undersökt

– Branden har börjat i den nedre delen av frysskåpet, alldeles bredvid kompressorn, så vi kan med 90 procents säkerhet säga att där har vi orsaken. Nu ska vi göra en olycksutredning, på grund av att det kan finnas fler likadana frysskåp ute hos folk, säger Pekka Nilsson.

Noga räknat vilken sorts frysskåp det handlar om är ännu inte utrett, skadorna gör skåpet svårt att identifiera. Man har serienumret, och nu återstår arbetet med att avgöra vilken modell det är, samt att kontakta tillverkaren.

– Vad vi kan säga att det inte är ett gammalt frysskåp från 1980 eller 1990-talet. Det är ett relativt nytt skåp, så mycket vet vi, och vi måste få veta vilken tillverkare och vilken modell det är, och nå ut med information till allmänheten. Sådana här gånger kan det ju vara en fråga om skillnaden mellan liv och död, säger Pekka Nilsson.

Vid måndagskvällens brand en dramatisk räddningsinsats med skylift och rökdykare.