Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fryshusets grundarebesökte Verkstäderna

Han har varit med och startat en av Sveriges mest framgångsrika ungdomssatsningar – Fryshuset. På sin resa genom landet stannade Anders Carlberg på tisdagen till i Söderhamn.

1984 invigdes Fryshuset i Stockholm. Sedan dess har verksamheten inspirerat och engagerat tusentals människor och ungdomar. Inte bara i huvudstaden, utan i hela Sverige.

– Det som man gjort här, att lyssna på ungdomarna, låta de göra saker som de själva tycker är kul och så småningom lära sig att ta ansvar, det har visat sig vara ett framgångsrecept, säger Anders Carlberg.

Anders Carlberg tecknar en mycket mörk bild av dagens svenska samhälle. Där generationerna knappt har någon kontakt med varandra och där föräldrar står handfallna när de försöker kommunicera med sina barn.

Förr – alltså före 1950 – fanns det många ritualer som fostrade unga människor in i samhället, skriver Anders Carlberg i sin bok och hänvisar till sin farmor som fick börja arbeta som 11-åring.

Nu däremot hotas demokratin bland annat av "unga, aggressiva människors jakt på tillhörighet, makt och pengar i ett samhälle där ingen längre har tid eller lust att samtal och lyssna". Därför måste vuxenvärlden agera nu, innan det är för sent.

– Det måste finnas en kultur som suger upp ungdomarna i samhällets struktur. I det sammanhanget kommer en satsning, som den här på Verkstäderna, som en skänk från ovan, säger Anders Carlberg.