Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frys utvisningar och kräv amnesti

Det finns en svårsmält cynism i politiken som gäller de ensamkommande.

"Tjejer vågar till och med gå ut på kvällen."

Mahboba Madadi, ordförande för Ensamkommandes förbund, ger perspektiv på den svenska jämställdhetsdebatten (till TT). Att svenska tjejer vågar gå ut efter mörkrets inbrott är beviset på att vi är "jättejämställda". I alla fall i jämförelse med förhållandena i hennes hemland, Afghanistan. Dit Migrationsverket och regeringen vill skicka tillbaka de ensamkommande ungdomarna. De som kom i tusental 2015 och där de flesta var pojkar. Nu ökar gruppen flickor som flyr.

Det finns en svårsmält cynism i den här politiken.Sverige tog emot runt 30 000 ungdomar 2015. I väntan på utredning fixades hvb-hemsplatser, fosterfamiljer, gode män, kontaktpersoner och utbildningsplatser. Civilsamhället engagerade sig. Som alltid.Nu när Migrationsverket hjälpligt arbetat sig igenom ansökningshögarna om uppehållstillstånd – och avtal undertecknats med Afghanistan som uppenbarligen inte hålls – ska vi skicka hem merparten. Till talibanerna!

Läs också: Om det vore våra tonåringar

Ungdomarna kan få respit så att de hinner erhålla ett fullgott svenskt gymnasiebetyg. Men sedan ska de utvisas. Till ett land där talibanerna kontrollerar ett större territorium än någon gång sedan de störtades 2001 enligt Sigar , den amerikanska myndighet som övervakar återuppbyggnaden av landet.

Bengt-Olov Eriksson (S) är kommunalråd i Tierp. Hans kommun har i en rapport redovisat hur det gått för 21 ensamkommande som den lilla kommunen tagit emot under åren 2007-2016. Enkelt uttryckt: Det har gått alldeles utmärkt. Merparten är varken kriminella eller bidragsberoende. De jobbar med allt från industriteknik till att köra buss.

Kommunalrådet är nog gladast för två saker: Att det långsiktiga integrationsarbetet har fungerat och de unga människorna har stannat kvar i kommunen och "betalar tillbaka", genom skattsedeln.

Underlaget för rapporten är kanske tunt och man bör inte räkna procent på 21 personer. Men nyheten fungera som ett motgift mot dem som vill lägga samhällets alla tillkortakommanden på ensamkommande flyktingbarn. Och de finns, sannerligen.

Det enda rimliga just nu är att frysa utvisningarna och ge amnesti till dem som varit här längre än ett år.

Politiken måste ibland fatta humanistiska och medmänskliga beslut. Det här är ett sådant tillfälle.Aldrig någonsin har det straffat en regering. Annars, vidhåller jag, hotar en nationell tragedi.

Det är ändå rätt modesta krav på livet, att våga gå ut på kvällen.

Läs gärna: Hon ventilerar sorgen i skogen

Nätverket #vistårinteut och dess krav