Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frukost på Hudiksvalls fritidsgård ska locka unga till jobb

Arbetsmarknaden för unga ser bättre ut än på länge. Genom att bjuda på frukost hoppas Hudiksvalls kommun kunna locka unga som står långt från sitt första jobb att kliva ur sängen.

Alexander Öberg har redan hunnit med ett besök på Hushållsfixarna när han kliver in genom dörren till Hudiksvalls fritidsgård, i Brandgaragets lokaler, tillsammans med förmedlaren Richard Karlsson.

– Jag har praktik på gång där. Det är mest utesysslor, som att åka och hämta sopor och klippa gräsmattor, säger Alexander Öberg.

Han är hungrig och tar för sig av den framdukade frukosten. Här finns kaffe, mackor och ägg om man vill ha.

Omkring 300 unga mellan 16 och 29 år är inskrivna hos Enig vid Hudiksvalls kommun. Tanken med att bjuda in dem på frukost är att ge dem en start på dagen, en anledning att komma in i en dygnsrytm och en social aktivitet.

–Vi vill möta ungdomarna där de är och bryta ner föreställningen om myndigheter och samhället, säger Maria Brenner-Jacobson, ansvarig för Enig.

En stor del av ungdomarna saknar både utbildning och självförtroende. Men det gäller att komma in någonstans, få lite beröm och känna att man lyckas med någonting, förklarar Lars Björk, som är fritidsledare på Hudiksvalls fritidsgård.

– Många gånger är det ett bananskal, säger han och skrattar lite.

Folkhögskola kan vara ett sätt att komplettera sin utbildning om det inte riktigt funkar att studera på traditionellt vis. Praktik är också en bra väg in på arbetsmarknaden, och då är det ofta lättare att börja med korta perioder som sedan byggs på.

– Det ser jättebra ut för ungdomar på arbetsmarknaden just nu. Arbetslösheten sjunker och det finns många sommarjobb, säger Richard Karlsson.