Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frosseri i kafénostalgi

Genom åren har det funnits ett femtiotal olika kaféer i Ljusdal och under lördagen kunde man ta del av den kulturen i Signeulparken i Ljusdal.

För sjätte året arrangerade Den oberoende kommittén för främjande af Ljusdals municipalsamhälles framskridande historiedagen Det hvar på tiden.

– Årets tema är kaffe och kaféer så om någon går härifrån fikasugen så får ni skylla er själva, sa Anders Assis innan festivalen kunde förklaras invigd.

Han och de andra ur arrangörsgruppen gick under dagen klädda i roller som alla på något vis hade en del i den historiska gåta som besökarna fick till uppdrag att lösa. Årets gåta handlade om att reda ut vem som låg bakom apotekare C. G. Prambergs död. En riktigt hård nöt att knäcka.

I Signeulska magasinet alldeles intill parken hölls en utställning med bilder och föremål från flera av Ljusdals gamla kaféer. En av de som tog del av den var Kjerstin Öhman från Ljusdal

– Det här är jättekul. Jag har inte förstått att det funnits så många kaféer här och man har glömt bort många som man kommer på nu, säger hon.

– Det är roligt att de fångar tiden också med det här temat, det pratas mycket "lattemammor" och sådant nu, säger Kjerstin Öhman.

På magasinets yttervägg fick den som ville ställa ut sina egna foton i valfritt tema. För matförsäljning stod elever från Friskolan vintergatan och Ljusdalsbygdens museum höll i kaféförsäljning. I berättartältet kunde man höra berättas om Ljusdals kaféhistoria, och för de yngre läste Pippi långstrump sagor i sagotältet Villa villekulla.