Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frosseri i fett och köttgöder livsmedelsindustrin

Mycket fett och massor med kött. Så ser tydligen middagstrenden ut just nu i de svenska hushållen.

Annons

Livsmedelsverket och folkhälsoinstitutet kan stånga sig blodiga efter att i 20 år försökt få oss att äta enligt tallriksmodellen. Den diet som slagit ut alla är LCHF-metoden ( Low Carb High Fat).

I korthet betyder viktminskningsmetoden att du ska äta försvinnande lite kolhydrater, potatis, pasta, bröd, socker, men däremot frossa i fett. Kilona rasar. Vad som inte alltid framkommer är att metoden kräver en hel del motionerande om den ska ge resultat.

Läkaren Annika Dahlqvist var den som först introducerade LCHF i Sverige. Hon hade själv blivit kvitt en mängd sjukdomar och prövade också metoden på sina patienter. LCHF framtälldes som perfekt för bland annat diabetessjuka. Dahlqvist fick sluta sitt jobb på en vårdcentral men hade då upparbetat en lukrativ marknad genom bloggmissionerande och flitigt kokboksförfattande. De frälsta blev allt fler.

Tunga livsmedelsjättar som köttindustrin och mejerierna sponsrar naturligtvis marknadsföringen.

Så medan vi vräker i oss smör och grädde, så handlar allt färre nyckelhålsmärkt.

På ett sätt är utvecklingen begriplig. Om en överviktig person hittar en metod som innebär att det är helt legalt att frossa i bacon, smör och gräddstuvat och samtidigt gå ned i vikt, varför inte pröva? Allra helst eftersom de som har problem med vikten ofta kan allt om helt verkningslösa veckotidningsmetoder.

Men som alltid, det finns en hake. Eller ett antal hälso- och miljöfaror.

För det första ska inte dieter förvandlas till att bli den mat vi äter resten av livet. Det kanske fungerar under en kortare period. Fett har en tendens att lägga sig runt hjärtat och i blodet och ge oss allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar.

Överkonsumtion av rött kött kan ge cancer i tarmarna, har en ny forskningsrapport visat.

Och ur miljöhänseende är det förkastligt att transportera kött runt halva jordklotet för att vi ska proppa i oss mängder med proteinstinna biffar, som vi rimligtvis inte kan behöva, när vi sitter bakom vårt skrivbord.

För att inte tala om det faktum att stora arealer används till att odla mat till djur, där det skulle kunna odlas mat till människor.

Ibland känns världen galen, i synnerhet när det kommer till bantning och hälsotrender. Egentligen är det väl inget fel på rådet: Ät varierat!

Och framför allt, ät inte mat som du mår dåligt av.

Mer läsning

Annons