Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritt val utan fria timmar

Politikerna i omsorgsnämndens arbetsutskott vill införa fritt val inom hemtjänst och daglig verksamhet från och med 1 mars. Men det blir inga fria timmar inom hemtjänsten på grund av den besvärliga ekonomin.

Omsorgsnämnden har brottats med ett 16 miljoner kronor stort sparkrav inför 2010 och vill inte riskera ytterligare pålagor. Därför säger arbetsutskottet nej till att pensionärer med hemtjänst ska få fria timmar för serviceinsatser utöver den biståndsbedömda tiden.

– Det blir som nu, det vill säga att den som söker hemtjänst får insats enligt det beslut som handläggarna tagit, säger nämndens ordförande Helena Brink (C) som lyssnat på tjänstemännens varningar om kostnadsökningar.

Men fritt val ska det bli inom hemtjänsten och all daglig verksamhet på omsorgsnämndens område. Den 1 mars nästa år träder detta i kraft om nämnden har samma åsikt som arbetsutskottet.

– Vi har 5-10 privata utförare som hittills anmält intresse för både serviceinsatser som exempelvis städning och omvårdnad, säger Helena Brink.