Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritt fram för majbrasorna

Det blir inget formellt eldningsförbud inför valborgsfirandet.
Räddningstjänsten uppmanar emellertid till varsamhet.
– Den som tänder en kase är ytterst ansvarig för den, säger Torbjörn Wannqvist, förbundschef för Räddningstjänsten södra Hälsingland.

Annons

Räddningstjänsten kommer alltså inte att utfärda något eldningsförbud inför kvällens valborgsmässoafton. Men markerna är torra och risken för gräsbränder är fortfarande stor.

– Det som har förbättrat situationen en del är att det har blivit kallare om nätterna och därmed har också luften blivit fuktigare, säger Torbjörn Wannqvist.

Räddningstjänsten uppmanar ändå folk att vara försiktig med eldningen.

– Det kommer inte att bli utfärdas ett generellt eldningsförbud. Men vi uppmanar alla att vara försiktiga med eldningen eftersom det är väldigt torrt i markerna, säger han.

Enligt honom är den som tänder en kase är ytterst ansvarig för att elden inte sprider sig och att den släcks efteråt. Om kasen ligger olämpligt anser han att den ansvarige bör överväga att inte tända.

När ett eldningsförbud utfärdas får inga eldar tändas. Att använda sin grill strider däremot inte mot ett eldningsförbud.