Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritidsintresset som ska bli ett heltidsjobb

När Sören Ericson fick erbjudandet om att träna Sundsvalls damlag som spelar i norrettan tvekade han aldrig en sekund med att tacka ja. Men de långa pendlingssträckorna till och från Sundsvall, i kombination med sitt jobb på arbetsförmedlingen i Ljusdal, blev dock snart slitsamma. Därför har Sören inför årets säsong tagit flyttlasset från Ljusdal och blivit Sundsvallsbo på heltid.

– Det är oerhört spännande att få träna ett lag på elitnivå, du har spelare som är motiverade till 110 procent, säger Sören som en vacker dag hoppas att kunna försörja sig på fotbollen. 
När LjusdalsNytt besöker Sören och damerna i Sundsvalls Damfotbolls Förening, SDFF, är det dagen innan match mot Brommapojkarna och man har en matchförberedande träning på Norrporten Arena.
– Vi har en enorm positiv engeri i laget just nu, berättar Sören innan träningen kör igång.

Sören har tidigare tränat flera herrlag men SDFF är hans första damlag. Han framhåller att den största skillnaden mellan tjejer och killar är att tjejerna ifrågasätter mycket mer och vill ha mer förklaringar till varför de ska spela som de blir tillsagda i en viss spelsituation.
– Det gör att jag måste gå tillbaka och tänka till lite, det är oerhört utvecklande för ledarskapet och det gör att jag måste vara mycket mer förberedd innan ett träningspass, säger Sören. Att träna ett elitlag jämfört med de lag han tränat tidigare i lägre divisioner märks även på spelarna som är mycket mer nogranna med kosten och har en högre träningsmotivation. Det som gör en bra tränare enligt Sören är hur ditt ledarskap lyckas bära fram spelidéen till spelarna.
– Många säger att det beror på hur mycket fotboll man kan men på den här nivån skulle jag tro att alla tränare kan ungefär lika mycket, spekulerar Sören.

SDFF siktar på att spela i allsvenskan säsongen 2013 och spelartruppen ska till största del bestå av eget material. Årets trupp är ett väldigt ungt lag som fortfarande är under stor utveckling och de flesta spelarna är födda i slutet av 80- eller början av 90-talet.
– De spelare vi har är såklart oerhört duktiga, annars skulle de inte spela på den här nivån, men jag skulle inte tacka nej till några äldre spelare i 25-30-årsåldern som kunde tillföra lite mer rutin, säger Sören.
Det som gjorde att Sören tog steget och flyttade var familjens stöd och utan den uppbackningen skulle det aldrig ha blivit av. Sören berättar att han trivs i Sundsvall, både med jobbet på Arbetsförmedlingen och med stan.
– Det är en bra stad om du gillar sport, med elitlag i flera idrotter, synd bara att man jobbar om dagarna och har träningar hela kvällarna för jag hinner inte se nåt annat än fotboll, skrattar Sören och berättar att man tränar 6 pass i veckan.

Han tycker annars det är synd att klubbarna i Ljusdals kommun verkar ha tappat traditionen att bedriva elitidrott.
– Bandyn kämpar ju på, men inom fotbollen kanske man tränar tre dagar i veckan och sen så är man nöjd med det, säger Sören.
– Jag tror att tränarna måste förstå vad som krävs för att en spelare ska bli bra och våga lyfta fram de som vill lite mer redan i yngre ålder, jag säger inte att man ska drilla ungarna men vi måste få fram att det inte är något fult i att vara annorlunda, alla behöver inte vara likadana, fortsätter han.
Hans råd till yngre spelare som vill satsa på fotbollen är att våga ta steget och flytta hemifrån. Nya miljöer och utmaningar är inget man ska vara rädd för. Fotbollsgymnasiet i Sundsvall är ett exempel dit man kan söka sig.
Sören började träna fotboll 1988 när han flyttade hem från Stockholm. Örjan Modin som tränade Ljusdal ringde och frågade om han kunde tänka sig att hjälpa till med tränarsysslan.
– Örjan har alltid varit som en idol för mig, det skäms jag inte för att säga, både på spelar- och ledarsidan, han har enorma ledaregenskaper, berättar Sören.

Genom åren har Sören tränat Ljusdal i flera omgångar, Ramsjö, Järvsö, Delsbo, Östavall och ABK på fotbollssidan och även Ljusdals BK inom bandy.
– Jag trodde faktiskt att fotbollen och bandyn skulle vara mer lik varandra än vad de var, visserligen har du 11 spelare på plan och så men det är ändå två helt olika sporter när du går in på detaljer, i bandy flyttar du bollen till andra sidan planen på 3 sekunder till exempel, säger Sören som var med och förde upp LBK till högsta serien och året därpå höll kvar dem.
Att Sören har idrott som fritidsintresse kanske inte är så svårt att gissa vid det här laget. Vad som däremot inte är lika känt är att han spelar trummor i rockbandet Employment Office Boogie Band. Bandet bildades inför tävlingen Företagsrocken som gick av stapeln på Järnvägshotellet i Ljusdal. Det blev inget annat än succé och man vann tävlingen. Det händer att man uppträder än i dag, även om det är ganska sporadiskt mellan tillfällerna.
– Men där halkade jag in på ett bananskal, de andra är mycket duktigare än vad jag är och spelar i egna riktiga band, säger Sören om sina forna arbetskamrater på Arbetsförmedlingen i Ljusdal.


Om fem år hoppas Sören att han arbetar med fotbollen på heltid. Det behöver inte vara som tränare men det ska vara ett jobb på elitnivå. Åldern är inget som han tänker på, motivationen är det viktiga och suget att lära sig mer och utveckla sitt ledarskap finns fortfarande kvar.
– Men om inte det går vägen så får jag väl försöka mig på en karriär som trummis, skrattar han.