Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakt av kronhjort behöver direktiv: "Kan bli konflikter mellan jägare och markägare"

Kronhjortar finns i en mindre utsträckning runtom i Hälsinglands skogar. Djurarten har funnits i landskapet sedan urminnes tider, men att jaga kronhjort är relativt nytt för området. Därför behövs en plan för att hantera stammarna.

Annons

Det finns för närvarande inte specifika regler för hur jakt och hantering av stammen ska gå till – som för exempelvis älgjakten. Det finns befintliga områden för kronhjortsjakt, men i framtiden kan det bli så att dessa slås ihop med älgjaktsområden. Hanteringen och diskussionen är i sin startgrop, därför arrangerades en informationskväll om den framtida utmaningen i Högsgården, Hudiksvall.

Se klippet för att veta mer om hur informationskvällen om kronhjortsjakt gick till:

Representanter från Jägareförbundet, Länsstyrelsen, Holmen skog och den lokala jaktvårdskretsen var på plats. Ett tjugotal gäster närvarade även för att få svar på sina frågor om en framtida jakt av kronhjorten.

Läs mer: Kronhjorten kan förstöra jaktdagen: Jägarna diskuterar hur stor stammen ska vara

Erik Matsson som är jaktvårdsvårdskonsulent på Jägareförbundet höll föredrag om artens historia, dess biologi, brunst och hur de identifieras. En stor skillnad mellan kronhjorten och älgen är deras kost, kronhjorten äter större mängder och har mindre selektiva smaklökar.

– Den största konkurrensen för en kronhjort när det kommer till födan, är andra kronhjortar, säger Erik Matsson.

– Mitt bästa tips är att gå ut och titta på djuren när ni inte jagar, för det är inte busenkelt att skilja dem åt, säger Erik Matsson till den samlade skaran jägare som var kvällens åhörare.

Erik Matsson från Jägarförbundet föreläste om kronhjortarnas biologi och hur stor stammen bör vara.

Kronhjortarna är mycket vaksamma och svårare att hitta i skogen, dessutom är de svåra att på avstånd könsbestämma och veta vilken ålder de har. Eftersom kronhjortarna äter så pass mycket att älgarna kan bli magra och inte få tillräckligt näringsrik föda – måste antalet vara under kontroll. Henrik Björkman, distriktschef på Holmen skog höll föredrag om hur marken kan påverkas i och med kronhjortarnas antal.

Henrik Björkman från Holmen skog berättade om hur skog och andra djur påverkas av kronhjorten.

– Kronhjortarna i sig kommer inte göra en stor skogsskada, men de kommer de göra så att älgarna får sämre viktutveckling för att det blir konkurrens om sommarfödan, säger Henrik Björkman.

Läs mer: Sänkt straff för omfattande tjuvjakt

Enligt Länsstyrelsen ska det finnas ungefär 10 000 hektar för att jaga kronhjort, men enligt Erik Matsson är 50 000 hektar en bättre siffra, då djuren är vana att röra sig i större utsträckning än man tror. Sara Lindqvist och Elina Eriksson är handläggare på Länsstyrelsen och hanterar ärenden om jaktvårdsområden dagligen, de var på plats för att svara på eventuella frågor och höra allas synpunkter.

Sara Lindqvist och Elina Eriksson från Länsstyrelsen var på plats för att lyssna på åsikter och diskussionen.

Läs mer: Påkörda djur på spåret anmäls inte

– Det vi ser på andra håll genom landet är att det kan bli konflikter mellan jägare och markägare, att det kan bli skador på skog och lantbruket. Men det är för tidigt att säga om det gäller i vårt fall, säger Sara Lindqvist.

– Markägare och jägare måste komma överens om hur stor kronhjortstam de vill ha i området, säger hon.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning