Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mete med mört gav monstergädda: "Inte så att det händer varje dag"

Andreas Calleberg, Söderhamn, hängde på när en kompis bjöd in till fisketur. Det är han glad för. Någon timme senare kunde han väga in en romstinn vårgädda på 14,4 kilo.

Annons

Hela söndagen nötte Andreas Calleberg från Söderhamn med spöt för att lura en vårgädda, men utan att lyckas. Han tackade ändå ja när kompisen Fredrik Backman ringde på måndagen och ville ut och testa.

– Vi funderade om vi skulle fiska öring eller gädda. Det blev gädda till slut, säger fiskefrälste Andreas Calleberg.

Han är nöjd med beslutet både att hänga med och att gädda blev valet. Hans tidigare personliga gäddrekord rök nämligen alla världens väg då en romstinn hona på 14,42 kilo bärgades i en sjö i Tönnångertrakten. Den lurades under mete med mört.

Andreas Calleberg är en van gäddfiskare som tycker att våren är bästa tiden för den typen av fiske. Han gädda på 14,4 kilo stryker under känslan.

– Fredrik fick en och tappade en, jag nötte på i blåsten och då small det, berättar Andreas Calleberg, som visste att en tuff kamp väntade.

– Man tvekar alltid om att göra bort sig och säga att det är något stort, men jag tyckte ganska omgående att den var skaplig.

Drillingen av monstergäddan blev dramatisk då fisken tre gånger simmade under ankarlinan, men det löste sig och fisken satt fint. Snart kunde den bärgas i en håv med inbyggd våg. Men säg den fiskehistoria som inte har en extra tvist: När gäddan skulle vägas så hade batteriet i vågen dött. Som tur är har storfiskaren inte bara trevliga vänner utan en snäll pappa också, som nu fick slänga sig i bilen för att köpa batterier. Gäddan vägdes och mättes innan den fick simma tillbaka.

– 14,42 kilo och 123 centimeter. Inte så det händer varje dag. För två år sedan fick jag en på 12,7 på samma ställe, säger Andreas Calleberg.

Läs också: Här hittar du fiskeplatserna i Hälsingland

Han tycker att nu är bästa tiden för gäddfiske. Några tips delar han också ut.

– Fiska i vatten där ni vet att det finns stora. Och så gäller det att nöta. Det gäller att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, de stora äter inte så ofta.

Läs också: Tam gädda älskar varmkorv

Läs också: Bennys drag går hem hos gäddor och fiskare

Mer läsning

Annons