Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fristäder – en känslig fråga

I Gävle blev en grupp moderata politiker så upprörda över beslutet att inrätta landets första fristad för hotade konstnärer i staden att de överklagade till förvaltningsrätten. Nu riskerar hela systemet med att författare och konstnärer som inte kan verka i sina hemländer får möjlighet att vistas i Sverige.

Örebro var på väg att bli en av landets fristäder för förföljda författare och konstnärer från andra länder när kommunstyrelsen i veckan röstade nej till förslaget. Men efter samtal med Svenska Pen, som bistår fristadsförfattare, har KD tillsammans med S och C ändrat sig.

– Vi byter linje och säger ja till att bli författarfristad. Det här är ingen enkel fråga och var inte det när vi sade nej heller. Vi har fått många synpunkter från omvärlden, säger Lennart Bondeson (KD), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Beslutet att säga nej till förslaget att bli fristad fick stor uppmärksamhet, inte minst eftersom det kom efter ett politiskt utspel i Gävle. Där gick tre moderater ut med att man ville stoppa stadens beslut att bli fristad för en hotad konstnär, med argumentet att det strider mot kommunlagen.

– Det är inget som påverkar vårt beslut. Skulle det gå emot lagen får det visa sig då, säger Lennart Bondeson.

– Vi har varit osäkra på hur själva systemet fungerar, och har heller inte förstått hur omfattande den här frågan är. Eftersom vi jobbar mycket kring mänskliga rättigheter är det viktigt. Ibland får man göra om som politiker, det skäms vi inte för. Nu har vi tagit in mer kunskap, fortsätter han.

Fristäderna har i flera år varit en prioriterad fråga för regeringen och i dag har Sverige åtta fristäder. Ytterligare tre kommuner, en av dem Gävle, är på väg in i projektet.

Elin Viksten/TT

elin.viksten@tt.se