Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskvårdsregler måste bli tydligare

De anställda kan få upp till 1 200 kronor per år om de ägnar sig åt friskvård. Men själva policyn för hälso- och friskvård ska kommunen arbeta om.

På måndagskvällen var visserligen de tre majoritetspartierna (S, SRD och V) i kommunfullmäktige eniga om att införa en ny hälso- och friskvårdpolicyn, men det hjälpte inte när övriga partier krävde återremiss.

Det krävs 14 röster av 41 i fullmäktige för en så kallad minoritetsåterremiss och nu blev det 19.

Det var Helena Brink (C) som fick hela oppositionen Nydanarna plus Benny Bergström (SD) med sig när hon krävde att hälso- och friskvårdspolicyn skulle arbetas om tillsammans med nya folkhälsosamordnaren så att den innehåller mål och aktiviteter.

– Som policyn ser ut nu är den mycket sämre än den gamla från 2005 och jag förstår inte varför inte folkhälsosamordnaren har involverats i arbetet, sa Helena Brink.

Kenneth Forssell (V) hävdade att det var fullt möjligt att anta policyn direkt och sedan återkomma med mål och riktlinjer.

– Det är viktigt att vi tar det här nu så att de anställda kan få de friskvårdspengar som de väntar på, sa Forssell.

Alla var dock eniga om att de omkring 1 700 kommunanställda kan få upp till 1 200 kronor per år i friskvårdspeng när de till exempel löser gymkort. Så den delen av den nya policyn klubbades igenom direkt.