Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskvårdartjänst bantas bort

Tjänsten som friskvårdare inom socialförvaltningen dras in av besparingsskäl – trots invändningar från politiker i socialnämnden.

Förra året blev socialnämndens kostnader 34 miljoner kronor högre än budgeterat. Och efter de tre första månaderna i år, pekar prognosen mot 26 miljoner minus vid årets slut – om inte utvecklingen bromsas.

Resultatet till och med mars månad – där kostnaderna ligger 8,4 miljoner högre än budgeterat – redovisades för nämnden häromdagen.

Hemtjänsten redovisar största underskottet – 5,2 miljoner. Minus redovisas bland annat också för försörjningsstöd (socialbidrag) där kostnaderna blev 2,2 miljoner högre än budget.

När det gäller försörjningsstöd, finns förhoppningar om att projekten Ungdomsplattformen och Aktivitetscentrum ska leda till ökad egen försörjning och minskade kostnader.

Vid nästa sammanträde i maj, vill nämnden ha en uppdaterad rapport om effekten av sina tidigare beslutade återgärder för en budget i balans.

Ett förslag för att minska kostnaderna – i det här fallet med cirka 450 000 kronor per år – fanns också på politikernas bord vid sammanträdet i veckan. Förvaltningsledningen, med socialchefen Tommy Stokka i spetsen, föreslog att tjänsten som friskvårdare ska tas bort.

Friskvårdaren har bland annat instruerat anställda inom socialförvaltningen på kommunens gym och arbetat med kampanjer för att sluta röka och att motivera till en hälsosam livsstil.

– Mycket av det här ansvaret måste vi ta själva, sa Tommy Stokka – och nämnde kommunens satsning på hälsofrämjande ledarskap för chefer och möjligheterna att anlita företagshälsovården.

Chefen för äldreomsorgen, Eva Lahenkorva, påminde också om att kommunen numera erbjuder alla anställda 1 500 kronor per år för valfri friskvård.

Bollnäspartiets Cecilia Widéen och Maud Östlund, som tillhör oppositionen, ifrågasatte besparingar på personalsidan.

– Besparingar måste drabba personal, när personalkostnaderna är mer än 80 procent av budgeten, konstaterade Tommy Stokka.

Göran Jansson (V), som ingår i nämndens majoritet, såg beslutet som ett nödvändigt ont:

– I läget vi befinner oss, måste vi välja mellan att dra in sånt här eller att äldre drabbas av sämre vård. Spara måste vi – men när det kommer till konkreta grejer vill ni inte vara med, sa han med adress oppositionen.