Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskvård för en hundring

Den friskvårdstimme per vecka som en del kommunanställda har försvinner. I stället får de 100 kronor i månaden att till exempel köpa gymkort för.

Ljusdals kommun är på väg att anta en ny hälso- och friskvårdspolicy. Politikerna i kommunstyrelsens allmänna utskott ställde sig bakom förslaget vid sitt möte på tisdagen.

En viktig del i policyn är att den så kallade friskvårdstimmen per vecka försvinner. Det ses som en rättvisefråga att skapa enhetliga regler för alla omkring 1 700 anställda och flertalet av dessa har i dag ingen möjlighet till friskvårdstimme.

I stället erbjuds anställda som deltar i friskvårdsaktiviteter, som exempelvis på gym eller i simhall, sponsring med maximalt 1 200 kronor per år enligt de regler som Skattverket satt upp.

Möjligheten ges alla oavsett tjänstgöringsgrad och tidsbegränsat anställda får friskvårdsbidrag utifrån hur lång anställningstiden är (till exempel ger ett halvår halvt bidrag).

Förebyggande insatser genom företagshälsovården betonas också i policyn. Det kan vara stresshantering, rökavvänjning och viktminskning.