Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskolestart aktiverar lärarvarsel

Hamnaskolan startar som planerat i höst. Därmed aktiveras också varsel om direkt uppsägning av åtta lärare. Ett halvdussin lärare blir övertaliga på grund av minskande elevkullar.

Anmälningarna till planerade friskolan Hamnaskolan fortsätter att strömma in i en sådan omfattning att gruppen bakom skolan nu törs ge klartecken till skolstart till hösten.

- För närvarande har vi 75 anmälda elever. Med en påfyllning med 1_3 anmälningar per dag räknar vi med att få in resterande anmälningar under maj månad. Vi ser gärna att vi får in fler än 100 elever, säger Britt Holmgren Larsson, blivande rektor för Hamnaskolan.

När det nu är klart att skolan startar kommer resultatet av det faktum att ännu en utbildningsplats konkurrerar om ett vikande elevunderlag:

- Vi har blivit förvarnade om att Hamnaskolans start innebär att åtta lärare kommer att varslas om uppsägning, säger Sissela Carlin, Lärarnas Riksförbund.

De minskande elevkullarna har dessutom skapat en generell övertalighet bland lärarna i Söderhamn:

- Omkring ett halvdussin: två på Bergviksskolan, två på Vågbroskolan och 1_2 på Norrtullskolan. Enbart Hamnaskolans start motsvarar varsel för åtta, säger Sissela Carlin.

Det är inte förrän förhandlingarna har kommit igång som man vet om de övertaliga lärarna kan omplaceras till andra skolor i kommunen – eller om de lärare som sägs upp kan matchas mot de tjänster som Hamnaskolan skapar.