Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskoleelevernas bör få skolskjuts

Elever i Ljusdal som valt att gå i friskola har fram till idag fått skolskjuts till den skola de blivit tilldelade för att därefter på egen hand ta sig till friskolan. Lina som bor i Tallåsen, där det inte finns något högstadium, har fått skolskjuts till Stenhamreskolan och promenerar sedan till Tallbackens skola.

Barn och utbildningsnämnden, bun, skriver i sin skolskjutsutredning: "

Nu ska bun spara pengar. De har då fattat ett beslut som innebär att friskoleelever inte ska få åka med bussen, om de inte på egen hand införskaffar ett busskort, ett likadant som de andra barnen på samma gata erhåller gratis från kommunen.

Hur ska man förklara logiken i detta beslut för ett barn som valt att gå i friskola, och dennes föräldrar? Det blir alltså inte någon besparing för kommunen när man hindrar dessa barn att åka med skolbussen, så länge man slipper sätta in extra bussar, vilket ej är aktuellt. Dessa elever borde rimligen åtnjuta samma service som övriga föräldrar till barn i vår kommuns skolor. Alla barn ska behandlas lika och ha samma rättigheter oavsett vilken skolform de väljer.

Den nya skollagen är mer koncis. Där kan man läsa: "

Om beslutet verkställs kommer helt oskyldiga barn/elever att drabbas av kommunens interna debiteringsrutiner. Detta bör vara ett ärende för den nya kommunchefen, eftersom han i sin roll har ett övergripande ansvar och inte enbart kan se till en enskild nämnd och dess verksamhet.

Mats Ericsson

ektor vid Freinetskolan Tallbacken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel