Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskola hot mot Torsberg

Om privata Hälsingegymnasiet i Bollnäs får starta två nya program hösten 2010, kan följden bli att kommunala Torsbergsgymnasiet får lägga ner sitt naturvetenskapsprogram.

Det skriver barn- och utbildningsnämnden i ett yttrande till Skolinspektionen.

Vid Hälsingegymnasiet AB finns i dag det tekniska programmet med flera inriktningar. Och nu har skolan sökt tillstånd för att utöka sin verksamhet med samhällsvetenskapsprogrammet och naturvetenskapsprogrammet, med vardera två inriktningar, från och med nästa läsår.

Kommunens barn- och utbildningsnämnd har yttrat sig om ansökan – och konstaterar att elevkullarna i gymnasieåldern minskar de kommande åren.

Konkurrensen om eleverna – om Hälsingegymnasiet får tillstånd att utöka sin verksamhet – kan leda till en nedläggning av Naturvetenskapliga programmet inom den kommunala gymnasieskolan, anser nämnden. Där finns redan nu relativt få sökande och tomma platser.

- En gymnasieskola utan naturvetenskapsprogram är ingen fullvärdig gymnasieskola, säger nämndens ordförande Jan Lahenkorva (S).

Risken för nedläggning av samhällsvetenskapsprogrammet på Torsbergsgymnasiet anses mindre – däremot kan inriktningar komma att läggas ner.