Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskola försöker igen

Friskolan Nytorp i Arbrå gör ett nytt försök att få starta en gymnasieutbildning med inriktningen anläggningsfordon.

Friskolan Nytorp AB startade sin verksamhet i höstas, med 17 lantbrukselever på gymnasieskolans naturbruksprogram.

Friskolan hade också sökt tillstånd hos Skolinspektionen för att få starta bygg- och anläggningsprogrammets inriktning anläggningsfordon, med start hösten 2014.

Kommunen, som också erbjuder byggprogrammet – men med inriktning husbyggnad – på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs, hade inga invändningar mot planerna.

Det hade inte heller de övriga kommuner som fick yttra sig om friskolans ansökan – men i oktober i fjol avslogs den av Skolinspektionen. En motivering var att utbildningen skulle ta elever från redan befintliga gymnasieutbildningar.

Sedan dess har friskolan överklagat avslagsbeslutet till förvaltningsrätten i Falun, som ännu inte har kommit med något beslut i ärendet. Och därför har skolan nu lämnat in en ny ansökan till Skolinspektionen – om start hösten 2015 – innan ansökningstiden för det gick ut i fredags.

– Vi är lovade besked från förvaltningsrätten före maj månad – och hoppas förstås på ett positivt beslut där. I så fall räknar vi med att kunna ta in elever nu i augusti, säger Erland Hedin som är kontaktperson för friskolan Nytorp.

I väntan på beslut om den nya utbildningen i Arbrå får starta till hösten, så finns den med i gymnasieskolornas ansökningssystem inför hösten.

– Vi har ett antal andrahandsansökningar – men är öppna med att vi bara kan starta i år under förutsättning att det blir klart med tillstånd, säger Erland Hedin.