Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskola försöker igen

Friskolan Nytorp i Arbrå gör ett nytt försök att få starta en gymnasieutbildning med inriktningen anläggningsfordon.

Annons

Friskolan Nytorp AB startade sin verksamhet i höstas, med 17 lantbrukselever på gymnasieskolans naturbruksprogram.

Friskolan hade också sökt tillstånd hos Skolinspektionen för att få starta bygg- och anläggningsprogrammets inriktning anläggningsfordon, med start hösten 2014.

Kommunen, som också erbjuder byggprogrammet – men med inriktning husbyggnad – på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs, hade inga invändningar mot planerna.

Det hade inte heller de övriga kommuner som fick yttra sig om friskolans ansökan – men i oktober i fjol avslogs den av Skolinspektionen. En motivering var att utbildningen skulle ta elever från redan befintliga gymnasieutbildningar.

Sedan dess har friskolan överklagat avslagsbeslutet till förvaltningsrätten i Falun, som ännu inte har kommit med något beslut i ärendet. Och därför har skolan nu lämnat in en ny ansökan till Skolinspektionen – om start hösten 2015 – innan ansökningstiden för det gick ut i fredags.

– Vi är lovade besked från förvaltningsrätten före maj månad – och hoppas förstås på ett positivt beslut där. I så fall räknar vi med att kunna ta in elever nu i augusti, säger Erland Hedin som är kontaktperson för friskolan Nytorp.

I väntan på beslut om den nya utbildningen i Arbrå får starta till hösten, så finns den med i gymnasieskolornas ansökningssystem inför hösten.

– Vi har ett antal andrahandsansökningar – men är öppna med att vi bara kan starta i år under förutsättning att det blir klart med tillstånd, säger Erland Hedin.

Annons