Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskola fick rätt i domstol

Nu ändrar sig förvaltningsrätten i Falun, när det gäller kommunala bidrag till friskolan Hälsingegymnasiet AB i Bollnäs – och ger friskolan rätt.

Den nya domen gäller Bollnäs kommuns beslut om bidrag till fristående gymnasieskolor under 2013, som Hälsingegymnasiet hade överklagat.

Denna gång går rätten helt på friskolans linje – tvärtemot en dom som samma domstol fattade i höstas och som gällde kommunens beslut om bidrag för 2012.

Hälsingegymnasiet, på gamla sjukhusområdet i Bollnäs, startades 2008 med teknikprogrammet. I dag har skolan 263 elever och tre program – teknik, natur och ekonomi.

Kommunala Torsbergsgymnasiet erbjuder varken teknik- eller ekonomiprogrammet numera. Och båda överklagningsärendena gäller kommunens bidrag till friskolan för elever från den egna kommunen, som går på program som kommunen inte anordnar – men som kan erbjudas inom ett samverkansavtal med andra kommuner i Hälsingland.

När friskolans program också finns på kommunens egen gymnasieskola – som naturprogrammet – får friskolan ett bidrag som motsvarar kommunens egen kostnad per elev. Men i övriga fall, har Bollnäs kommun de senaste åren utgått från den lägsta kostnaden för det aktuella programmet vid någon av de samverkande hälsingekommunernas gymnasieskolor.

I domen för 2012 i höstas, ansåg inte förvaltningsrätten att kommunens beslut om lägsta bidrag var olagligt. Men i den nya domen – om bidragsnivån för 2013 – konstaterar rätten att kommunens beslut strider mot likabehandlingsprincipen.

Enligt domen ska kommunens bidrag till friskolan i stället beräknas utifrån medelvärdet av de samverkande kommunernas kostnad för det aktuella programmet.

Skillnaden mellan lägsta pris och genomsnittspriset är till exempel cirka 22 000 kronor per elev och år på ekonomiprogrammet. Och det innebär att domen leder till ökade kostnader i efterhand för Bollnäs kommun – som nu får tillbaka ärendet för fortsatt handläggning.

– Det handlar om miljonbelopp, som våra elever har blivit undanhållna, säger delägaren och läraren Dennis Malmberg vid Hälsingegymnasiet.

I domen hänvisar förvaltningsrätten till domar i liknande fall i högre instans – kammarrätten i Göteborg. Det gjorde också Hälsingegymnasiet i höstas, när friskolan överklagade förvaltningsrättens dom om bidragen för 2012 – till kammarrätten i Sundsvall.

Den överklagan har inte behandlats ännu.

Även Ljusdals kommun får nu ändra på tidigare beslut om bidrag till Hälsingegymnasiet i Bollnäs, enligt en färsk dom i förvaltningsrätten.