Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frisk satsning mitt i byn

– Vi gör inte det här för att tjäna pengar. Vi gör det för byns skull, säger Annica Ellingsson som nyligen öppnade restaurangen Holly´s diner.

Vårsolen bländar och vattnet glittrar, när bilen kör över den nya bron i Segersta. Till vänster ligger sedan kyrkan och en bit längre bort till höger ligger affären och snart den nya restaurangen Holly´s diner. Det är Annica Ellingsson och Martin Edh som satsar friskt i bygden, som dessutom är Martins hembygd.

De öppnade livsmedelsdelen i mitten av december. Det är Annica som jobbar i affären och som möter kunderna varje dag.

Hur har då de första månaderna gått?

– Det finns fler sidor. Det är jätteroligt att jobba här och arbetet känns väldigt uppskattat. Men ekonomiskt är det tufft. Vi är glada om det så småningom går jämnt upp. Men det är långt dit. För att öka lönsamheten satsar vi också på restaurangen intill affären. Jag har ingen chans att ta ut någon lön. Utan starta eget-bidraget skulle jag inte kunnat ha det här jobbet, säger Annica Ellingsson.

Hon kommer ursprungligen från Älvdalen och är utbildad beteendevetare, vilket är en bra utbildning i det här yrket, tycker hon. Hon träffade Martin och har nu bott i Segersta i fem år.

Varför ville du satsa landsbygd?

– Därför att jag bor här. Jag vill inte att det här ska dö ut och att det står en tom fastighet mitt i byn som inte används. Vi har till exempel en fin badplats och jag vill att man under sommaren lätt ska kunna köpa sig en glass. Det är en enkel grej, men som tillför byn något, säger Annica Ellingsson.

Vilka utmaningar står Sveriges landsbygd inför?

– Det är de eviga frågorna som skolor som läggs ned och att det inte finns jobb. Det blir svårare att bo på landsbygden för dom som inte klarar sig själva. Jag har själv jobbat inom hemtjänsten. De yngre flyttar från bygden för att studera eller jobba. När de bildar familj och vill flytta tillbaka är det svårt att hitta jobb och lämpligt boende.

Vilket pris ska den som bosätter sig på landsbygden vara beredd att betala?

– Man klarar sig inte utan bil. Den måste man ha. Det här med sämre bussförbindelser kan jag förstå. I Segersta kan även de som jobbar åka med skolbussen på morgonen. Men det går inga bussar mitt på dagen för den som till exempel vill åka in till Bollnäs och handla.

Hur är det att driva en lanthandel i dag?

– Det är både mycket jobb och mycket oro. Vissa tror att man kan sitta och ta det lugnt, men det är inte så. Det är saker som ska göras hela tiden och mycket som behöver kollas. Det går inte som på räls, utan det är mycket gupp på vägen, säger Annica Ellingsson.

– Jag hoppas folk inser att vi behöver deras stöd. Vi är förstås tacksamma för de kunder vi har. Men vi behöver stöd från hela byn. Det är svårt att få det gå ihop ekonomiskt. Vi gör inte det här för att tjäna pengar. Vi gör det för byns skull.

Vilken betydelse har en lanthandel för en levande landsbygd?

– Jag tänker på om den inte skulle finnas. Jag tycker det är bra att det finns alternativ. Man ska inte behöva sätta sig i bilen och åka långt för att handla ett par liter mjölk. Affären blir också en samlingspunkt.

Hon tänker både på pratglada pensionärer som kommer in och skolbarn som väntar på bussen.