Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Groth hyllas efter SM-guldet på Hällåsen

Bästa svenska tiden på tio år.
Ett SM-guld och hyllningar från publiken på "hemmaplan" i Söderhamn.
Söndagens final på 400 meter häck blev en uppvisning av Joel Groth.
– Helt underbart, säger Bollnässprintern efter sitt SM-guld.

Annons

Läktarna var välfyllda, solen sken och publikstödet i finalen på 400 meter häck riktades mot bana fyra och Joel Groth. Och Bollnässprintern – det stora hälsingehoppet på SM i Söderhamn – levererade.

I överlägsen stil sprang Arbråsonen hem SM-guldet. Tiden på 50,79 innebar inte bara personligt rekord och nytt årsbästa. Det är dessutom den bästa svenska tiden på 400 meter häck på tio år.

– Det är så himla skönt. Jag överdriver inte om jag säger att jag har sprungit det här loppet i huvudet ett par tusen gånger. Bara i dag (läs söndag) har jag sprungit det tjugo gånger i huvudet, säger en överlycklig och nöjd Joel Groth.

Efter loppet tog han ett ärevarv och hyllades av storpubliken på Hällåsen. Och Groth hyllar i sin tur publiken tillbaka.

– Man vet inte om man får uppleva det här igen på hemmaplan någon gång. Så det var underbart skönt att leverera. Tack till alla som kom och hejade på, det betyder jättemycket.

Själva loppet var, rekordtiden till trots, inte helt perfekt. Groth slog i den första häcken. Och ett litet sus gick igenom publiken när han på upploppet slog i den näst sista häcken.

– Jag slår i den ganska rejält och håller på att ramla framåt. Man har ju syra i benen också och då är man inte så kaxig. Men jag skulle inte ramla. Inte här, det gick inte.

Sen återkommer han till det starka stödet från läktarhåll.

– Jag kände mig lite sliten genom kurvan, men då får man det här enorma stödet från läktaren. Då flyger man fram.

Söndagens final var hans blott fjärde start i häckdisciplinen. Inte i närheten av hans mer rutinerade konkurrenter på distansen. Frågan är hur en sådan utveckling ens är möjlig.

– Jag har grunden sen förr. Och sen har Hansa alltid trott på att jag kan bli bra på lång häck, och när Hansa säger något så stämmer det ofta.

Med Hansa syftar han på tränare Näsman. Och att Hansa Näsman har en stor del i Joel Groths framgångar är tydligt.

– Jag hade aldrig ens hållit på med friidrott om det inte var för honom. Det är mer än bara en tränare, det är en mentor i livet. Utan honom hade jag inte varit i närheten av det jag är i dag, halva det här guldet är hans.

Joel Groths klubbkamrat, Mattias Bäckman, slutade sexa i finalen på tiden 54,19.

Läs allt om SM här!

Mer läsning