Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tagg: "Groth kan bli näste svensk under 50 sekunder"

Sportens Andreas Tagg om Joel Groths guld, publikfesten på Hällåsen och den dramatiska stavfinalen.

Annons

Strålande solsken, fyllda läktare och ett stort publikstöd för guldfavoriten från Bollnäs FIK. Frågan var om Joel Groth skulle stå pall för favorittrycket på Hällåsens SM-banor?

På den frågan hade Joel Groth bara ett svar – ren och total dominans. För som han levererade, Sveriges nya stjärnskott på häckhimlen. Det blev ju aldrig ens spännande.

Det spelade ingen roll att han slog i den första häcken.

Det spelade ingen roll att han nästan föll på upploppet, efter att även ha slagit i den näst sista häcken.

Det spelade ingen roll att konkurrenterna är betydligt mer erfarna häcklöpare än han själv.

Joel Groth skulle bara ta SM-guld. Han defilerade in i mål med armarna upp i luften, överlägsen sina motståndare. Och tiden sen, 50,79.

Personbästa och den bästa svenska tiden på tio år. På tio år! Och det från en man som gjorde sin fjärde tävlingsstart på 400 meter häck. Och som inte ens gjorde ett perfekt lopp. En ganska bra bit därifrån, faktiskt.

Med den utvecklingskurvan Joel Groth visar upp kan han mycket väl bli näste svensk att spränga 50-sekundersgränsen på distansen. Den åttonde svensken i ordningen i sådana fall.

Nu siktar Hälsinglands störste friidrottsprofil på EM nästa år. Han blir onekligen spännande att följa även i fortsättningen, 24-åringen från Arbrå.

Inför SM skrev jag att jag hoppades på en publikfest, att folket skulle ta sig till Hällåsen. Nu fick arrangören hjälp från vädergudarna, som beslöt sig för att göra ett uppehåll i den blöta sommaren under dagarna tre.

Och då blev det också en riktig fest. 4 000 åskådare fanns på plats på lördagen, och jag tror att det var en snarlik siffra på den sista tävlingsdagen. Stämningen var god och framför allt Joel Groth hyllade och tackade publiken, som bar fram honom under loppen.

Fick publiken valuta för pengarna då? Absolut. Sverigeeliten fanns på plats på Hällåsen och bjöd på en del speciella höjdpunkter. Stavfinalen var ett exempel, på förhand utpekad som en av helgens höjdpunkter. Det blev det också.

Angelica Bengtsson var hårt pressad av Michaela Meijer. Men med kniven mot strupen avgjorde hon den dramatiska finalen. På sista försöket på 4,52 säkrade Bengtsson guldet. Därefter begärde hon upp ribban på 4,61. Och av bara farten fick publiken se ett nytt svenskt rekord när Bengtsson gled över ribban. Att hon gjorde det med en ömmande handled gjorde ju inte bedriften sämre.

SM-festen i Hälsingland är över för den här gången. För många av stjärnorna som var på plats i Söderhamn byts Hällåsen nu mot Fågelboet i Peking, där VM inleds om ett par veckor.

Mer läsning

Annons