Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM sista chansen att nå fridrotts-VM

/

Andreas Otterling, Erica Jarder och Charlotta Fougberg är några av svenskarna som fortfarande jagar en biljett till friidrotts-VM.
Sista chansen kommer i helgens SM.
– Det ska bli väldigt spännande, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Annons

18 aktiva – däribland tre maratonlöpare och tre gångare – är i nuläget uttagna i den svenska truppen till VM i Peking som avgörs 22–30 augusti.

Och fler ska det bli.

Det räknar i alla fall Karin Torneklint med inför SM-tävlingarna i på Hällåsen i Söderhamn.

– Jag tror att vi kan få med tre fyra stycken till, säger hon.

Inför årets VM har man ändrat reglerna och det finns numera bara en kvalgräns att klara. Om inte tillräckligt många klarar kvalgränsen kan Internationella friidrottsförbundet (IAAF) fylla upp startfältet till önskat antal deltagare i varje gren.

För flera namnkunniga svenskar kan det bli ruggigt dramatiskt innan det står klart om de får tävla i VM eller inte. Längdhopparna Andreas Otterling (8,06 och fyra centimeter från kvalgränsen) och Erica Jarder (6,69 och en centimeter från kvalgränsen) är två som ligger precis i gränslandet för att vara bland de 32 hoppare som får VM-klartecken.

– Om jag fått bestämma hade jag tagit ut dem för länge sedan. Det blir jättespännande att se om de får vara med, de är stabila hoppare som man vill ha med på ett mästerskap. De är tillräckligt bra för att ta sig till final, säger Torneklint.

– Sedan är frågan hur man reagerar om man kommer med till VM så här sent. Antingen slappnar man av och hoppar ännu längre på VM, eller så är man väldigt sliten efter en sådan här sommar. När vi hade A- och B-gränser var det mer upp till varje land att ta ut de aktiva. Då kunde man ge tidigare besked så att man verkligen kunde göra sitt bästa på VM.

Fjolårets EM-silvermedaljör Charlotta Fougberg ser ut att behöva putsa sitt årsbästa på 3 000 meter hinder med åtminstone tre–fyra sekunder för att bli VM-aktuell. 200-meterslöparna Moa Hjelmer och Johan Wissman och släggkastaren Tracey Andersson har också hopp om att fixa en sista minuten-biljett till Peking.

Bäst utgångsläge har diskuskastaren Axel Härstedt. Han har visserligen inte klarat VM-kvalgränsen, men med 64,72 som årsbästa ser han ändå ut att komma med bland de 32 som får tävla i VM.

– Vi tror verkligen att Axel kommer med. Diskus är en av grenarna med tuffast kvalgränser. Daniel Ståhl (just nu strax utanför de 32 bästa med 63,38) har också en liten chans att komma med, där kan det vara viktigt att förbättra sig med bara några centimeter.

Mer läsning

Annons