Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sävstaås får nya löparbanor – efter 35 år

/

1980 lades de nuvarande löparbanorna på Sävstaås.
35 år senare är det klart att det slitna underlaget byts ut.
– Absolut nödvändigt, säger Bollnäs kommuns fritidschef Hansa Näsman.

Annons

35 år efter att de befintliga löparbanorna lades på Sävstaås är det nu klart att Bollnäs FIK och andra föreningar får nytt underlag att träna och tävla på.

Upphandlingen är klar och renoveringen beräknas kosta cirka 2,3 miljoner kronor. Utöver löparbanorna finns också en option på att byta ut kastburen på anläggningen, vilket i så fall skulle kosta drygt 200 000 kronor ytterligare.

– De här banorna lades 1980 och sedan har det skett viss förslitning. 1997 bytte man ut 150 meter, men nu måste man i princip göra om hela, säger Hansa Näsman.

Kalkylerad starttid för ombyggnaden är 19 augusti och renoveringen väntas vara klar 1 juni 2016.

– För att föreningen ska kunna ha arrangemang och bedriva vettig träning i framtiden är det här absolut nödvändigt. De flesta byter ut banorna efter 20 år, säger Hansa Näsman.

I hur dåligt skick är löparbanan på Sävstaås i dag?

– Skulle man arrangera större tävlingar skulle det inte gå att använda innerbanorna. Bana åtta på upploppet är i princip obrukbar. För ungdomar fungerar det, men för de med ännu mer kraft i löpsteget finns risk för hämningar i löpningen.

Hur blir den nya banan? Underlaget har säkert utvecklats en del...

– Det har faktiskt inte skett en så enorm utveckling, det finns lite nya fabrikat som är lite hårdare. Men vi tänker inte anlägga mondobanor (som på Höghammarhallen, reds anm), de blir lätt blöta och är alldeles för hårda att träna på. Det blir en likartad bana med den som ligger nu, kanske lite mer hållbar.

I samband med renoveringen kommer löparbanan också att byggas ut 20 meter på den bortre långsidan sett från läktaren. Detta för att Bollnäs FIK ska kunna arrangera 100- och 200-meterslopp åt två olika håll.

– Det blir en förbättring för friidrotten att man kan springa i båda riktningarna. Då kan man arrangera sprintarrangemang och ha garanterad medvind. Det är populärt med sådana tävlingar i dag och då kommer folket, säger Hansa Näsman och fortsätter:

– Föreningen har bra sprinters, som Joel Groth, och då kan han få träna mer på hemmaplan mot bra motstånd. Nu kommer de hit i stället för att föreningen kommer till dem.

Utöver uppdraget som fritidschef i Bollnäs kommun är Hansa Näsman också tränare i Bollnäs FIK, men att det skulle ha någon inverkan på renoveringsbeslutet förnekar han.

– Med tanke på att folk säger att jag satsar så mycket på friidrotten så har jag som fritidschef misskött banorna. Det är vaktmästare på Sävstaås som begärt om de här pengarna och sagt att något måste göras, att det inte kan se ut så här längre, säger han.

Mer läsning

Annons