Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vann Strömmingsloppet

/

Jesper Lysell, Rehns BK, vann den tredje upplagan av Strömmingsloppet före OS-guldmedaljören och förra årets segrare Anders Södergren.

Annons

Den tredje upplagan av centrumloppet i Söderhamn, Strömingsloppet, blev en riktig solskenshistoria.

Solen strålade över de dygt 200 löparna som sprang antingen den långa sträckan över 16 kilometer eller den korta på åtta kilometer. Dessutom var det gott om åskådare på plats för att heja på och hylla löparna när de slet i det sköna sensommarvädret.

Snabbast över de 16 kilometerna var Rhens BK:s Jesper Lysell. Han behövde 53 minuter och 36 sekunder på sig för att tugga drygt 1,5 mil Söderhamnsasfalt. Och han var en dryg minut före förra årets segrare, Anders Södergren.

Lysell hade sin taktik klar för att knäcka ex-mästaren och de övriga fältet.

– Min taktik var att köra på rejält i början och sedan hålla min fart. Men det var varmt och jag är inte så van att springa sådana här löplopp, säger Lysell när han fått pusta ut och snackat om loppet med bland andra tvåan Anders Södergren.

Elitskidåkaren var inte sen att gratulera den nya mästaren. Och alltför nedslagen över att bli besegrad var inte Södergren.

– Det var fint och varmt efter banan. Jag hängde med honom (Lysell) en knapp kilometer. Då märkte jag att det gick för fort för mig utan jag ville hålla mitt tempo, säger Anders som så sent som på lördagen tävlade i ett rullskidlopp i Delsbo.

Plus att han tränat hårt under den gångna veckan på landslagslägret i Delsbo.

– Visst är jag lite sliten efter lägret. Men att springa här är den bästa träning man kan få. Det blir lite mer press och fart när man har en sådan här på bröstet, säger Anders och pekar leende på sin nummerlapp.

Anders Södergren är hur populär som helst i sina gamla hemtrakter och publiken hejar mer än gärna på den folkkära skidåkaren. Och den värmen och kärleken är besvarad från Anders sida.

– Jag bröt lägret i Delsbo för att kunna springa här och jag siktar absolut på att vara tillbaka nästa år.

Ulrika Orrhult, bördig från Bollnäs men boende i Stockholm, var snabbast av damerna i det långa loppet.

– Det var jobbigt i värmen. Men det var kul att vinna och jag är nöjd. Och det var en jätterolig bana att springa, säger hon.

Jesper Lysells klubbkompis i Rehns BK, Andreas Calleberg, var kvickast på den halva sträckan, åtta kilometer.

– Det var mitt första lopp här. Det var varmare än jag trodde men det har ändå flutit på i det tempo jag kunde. Jag hade lite problem med ryggen och det var tungt den sista biten, säger Andreas.

Annons