Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Groths grymma form

/

Joel Groth är i värsta rekordformen den här sommaren.
Vid torsdagens Diamond League-gala på Stockholms Stadion slog han till med ett präktigt nytt distriktsrekord, och svenskt årsbästa, på 400 meter.
– Jag fick bra draghjälp, säger 24-åringen efter kalastiden 46,57.

Annons

1997 sprang Järvsös Björn Engström 400 meter på 47,55.

Det blev ett seglivat distriktsrekord.

Men det överlevde inte när "rekordslaktaren" Joel Groth satte högsta fart – och det i sitt första riktiga tävlingslopp på sträckan.

– Jag sprang ett i Linköping i maj, men då fick jag springa ensam. Nu hade jag bra draghjälp av en vass dansk på banan intill, och på upploppet kunde jag släppa loss ordentligt, säger en mycket nöjd Joel Groth, som slutade fyra i loppet – men det är ju tiden som spelar huvudrollen här.

– Jag hade hoppats på en tid under 47 sekunder, såklart jag är helnöjd med det här.

Tiden 46,57 är också svenskt årsbästa, och den 18:e bästa genom tiderna på sträckan i Sverige.

Därmed toppar den formstarke Arbrågrabben två svenska årsbästalistor – 400 meter och 400 meter häck – och ligger tvåa på två listor – 100 och 200 meter.

– Allt det där hänger ihop, det krävs snabbhet i grunden för samtliga de här sträckorna. Jag kommer också att fortsätta springa alla, men för framtiden är det på 400 meter och 400 meter häck jag har störst chans att komma ut på den stora scenen.

Groth ser också stora möjligheter att vässa torsdagens rekordtid.

– Det var inte optimala förhållanden, med rätt regntunga banor och blåsigt. De andra i loppet var en bra bit från sina personbästa, då finns det mer att ta även om jag sprang bra.

Kanske var den speciella uppvärmningen nyckeln.

– Sprang tredje sträckan när landslaget körde en kort stafett, och även det på en bra tid. Det var bara en timme mellan loppen, och jag var lite mentalt trött. Men kroppen kändes väldigt bra, berättar Joel Groth – som nu funderar vidare över vilka av alla sina tänkbara sträckor han ska springa vid SM i Söderhamn om en vecka.

– Det blir helt klart 400 meter häck. Jag är väldigt sugen på att göra en bra tid där. Kanske jag även springer 100 meter på fredagen, och jag är ju anmäld på 200 meter också. Vi får se hur kroppen känns, helt enkelt.

Mer läsning

Annons