Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friidrottsfest med hemmahopp i huvudrollen

/
  • Johan Wissman, Nil de Oliveira och Joel Groth jublar under fjolårets Finnkampen. Nu ställs sprintertrion mot varandra på 100 meter i SM.

Sportens Andreas Tagg om SM-helgen i Söderhamn.

Annons

Han är hemmahoppet som har haft en snudd på osannolik utveckling det senaste året. Hade jag skrivit det här för ett år sedan så hade jag förvisso räknat Joel Groth som en av utmanarna till SM-medaljerna.

Men nu är det inte ett år sedan, det är sommaren 2015. Och förutsättningarna är helt annorlunda. Nu kliver Joel Groth in på SM-banorna i Söderhamn som en guldfavorit, och mästerskapet kunde väl knappt ha kommit lägligare för den formtoppade sprintern.

Mot slutet har han radat upp de personliga rekorden. Han står noterad för årsbästa i både 400 meter häck och 400 meter. Och för Sveriges näst bästa tid på 100 respektive 200 meter. I SM går han all in på häcken och den kortaste sprintdistansen.

Sett till årets resultat ser hans främsta konkurrent till häckguldet ut att bli Örgrytes Jonathan Carbe. Groth har årsbästat på 51,83, medan årstvåan Carbe kan stoltsera med ett vassare personligt rekord. Som snabbast har Göteborgssprintern sprungit på 51,69.

Men under ett häcklopp kan det mesta hända och Groth är ny i den stundtals ganska chansartade grenen. Det gäller att Arbråsonen får allt att stämma när startskottet går.

Nämnas i förhandssnacket bör kanske även Hampus Widlund, som nyligen slog tidigare nämnda Carbe.

Startfältet på 100 meter är gediget, och bredden bland svenska sprinters är stark. Groth har alltså årets näst bästa tid på friidrottens svar på Formel 1, här endast slagen av Suleyman Bah från Ullevi. Konkurrensen är hård och i startlistan hittar vi även namn som Tom Kling-Baptiste och Nil de Oliveira.

Svårtippad utgång, men räkna med att Groth finns med i kampen om medaljerna. Hälsinglands stora guldhopp kommer att lämna SM med minst en medalj, det är jag övertygad om.

Frågan är bara vilken, eller möjligen vilka, valörer det blir.

******

I övrigt har söderhamnarna mycket att se fram emot, och jag hoppas att många tar sig till Hällåsen för att göra SM till den folkfest det kan vara.

Så gott som hela den svenska friidrottseliten finns på plats och godbitarna under de tre tävlingsdagarna är många.

Av många höjdpunkter lyfter jag fram damernas stavhopp som den mest intressanta. Angelica Bengtsson, Malin Dahlström och Michaela Meijer gör upp om guldet och samtliga i den trion har starka resultat med sig in till SM. Bengtsson putsade nyligen sitt svenska rekord till 4,60 meter under lag-EM i Ryssland. Samtidigt har både Meijer och Dahlström satt personliga rekord på 4,50.

Den trion kommer ingen att kunna utmana, men håll även ögonen på Lisa Gunnarsson. Den 15-åriga talangen som nyligen hoppade 4,25 i Frankrike bäst i världen för stavhoppare under 17 år.

Längdhoppsduellen mellan Michael Tornéus och Andreas Otterling kan också bli något extra, framför allt då Otterling fortfarande jagar en VM-biljett. Vidare hittar vi Erika Kinsley i höjdhoppet, ett intressant formtest inför det VM som hon redan är klar för. För att nämna några höjdpunkter.

******

Till sist hittar vi ytterligare ett par intressanta hälsingenamn att hålla koll på.

Kan Strands Jonathan Holm få till någonting på 110 meter häck? På inomhus-SM i vintras fick han det inte alls att stämma. Chans till revansch hemma i Hälsingland nu, men en tuff utmaning.

Och hur långt räcker comebackande Malin Ström, Bollnäs, i sprintdistanserna? Meriterna finns där, inget snack om saken. Men vi ska inte trissa upp några förväntningar. Det är faktiskt bara ett halvår sedan som hon gjorde comeback i inomhus-DM, efter tre års frånvaro från tävlingsbanorna. Att ta sig till final vore starkt nog.

Utgången av tävlingarna vet vi snart. Med det sagt – låt SM-festen börja!

Mer läsning

Annons