Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friheten dröjer för Fikru Maru: "Tyvärr skickas vi runt mellan myndigheterna"

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Oklara besked gör att den svenske hjärtläkaren Fikru Maru ännu inte vet om han kommer att få kvalificerad vård eller friges för att föras till Sverige för vård.

– Tyvärr skickas vi runt mellan myndigheterna utan att få några besked, säger Hans Bagner som är Fikru Marus svenske advokat.

Läs mer: Hopp om villkorlig frigivning för Fikru Maru: "Vi hoppas få koma hem snart"

Sedan den 24 oktober har domstolen, efter tre och ett halt år, avkunnat en dom, som innebär fyra år och åtta månaders fängelse samt 3 000 dollar i böter.

Enligt etiopisk praxis kan den som suttit fängslad tillgodoräkna sig tiden i häkte, när straffet ska avtjänas. Så går att göra när två-tredjedelar av strafftiden är avtjänad. I Fikru Marus fall inträffar det efter 37 månader och han har suttit fängslad utan dom i 43 månader.

Läs mer: Beskedet från domstolen: Fikru Maru är skyldig

Samma dag som den etiopiska domstolen fastställde straffet betalade Fikru Marus anhöriga böter på 3 000 dollar och ansökte om hans frigivning. Ännu en dryg vecka senare är ansökan inte behandlad.

Domstolen kan fatta beslut om straffrabatt och frigivning. Men innan dess krävs det dokument från fängelset där Fikru Maru suttit häktad liksom från det fängelse där han skulle ha avtjänat sitt straff, om han inte vårdats på sjukhus med lungkollaps.

Läs mer: Ny lungkollaps för Fikru Maru: "Chansen att ingreppet ska lyckas minskas för varje dag"

Dottern Emy Maru åker mellan myndigheterna i syfte att få ut nödvändiga dokument men än så länge har det hela tiden uppstått nya hinder.

– Det är en komplex situation att lösa för en som är på sjukhus. Vi jobbar på för fullt och har hundraprocentigt stöd från ambassaden, säger Emy Maru.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!