Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frihet att häda och reagera

Icke-kristna och icke-muslimer brukar ha märkligt svårt att förstå att Jesus och Muhammed för många människor kan vara minst lika heliga som Olof Palme och Anna Lindh för en socialdemokrat.

Annons

Jag delar till stor del Inger Mattssons reaktion inför tröjtrycket med en bild av Jesus fastspikad på korset och en smädlig kommentar innehållande uttrycket "snickarjävel". Lennart Gunhamre säger sig också förstå Mattssons reaktion, men tycker samtidigt att hon borde kunna se trycket som ett ungdomligt skämt.

Jojo. Tycker han också att en socialdemokrat borde se det skämtsamma i en tröja med Olof Palme eller Anna Lindh liggande i en blodpöl, med texten: "så kan det gå, politikerjävel"?

Icke-kristna och icke-muslimer brukar ha märkligt svårt att förstå att Jesus och Muhammed för många människor kan vara minst lika heliga som Olof Palme och Anna Lindh för en socialdemokrat. Minst – för en muslim är ju Muhammed profeten med stort P och för en kristen är ju Jesus världens frälsare. Om man inte respekterar Jesus som Guds son, kunde man kanske tänka sig att respektera honom som en fredlig icke-våldspredikant, som avrättades brutalt, inte av judarna, utan av romarna?

Å andra sidan visar många kristna, även Inger Mattsson, för otydlig medvetenhet om den speciella historia kristendomen har i vår del av världen. Det är ju ett faktum att det budskap hon med rätta kritiserar tidigare varit belagt med stränga straff, ja, för några hundra år sedan hade tonåringen hon mötte till och med kunnat bli avrättad för denna vanvördnad mot Jesus.

Så den som lyssnar till hennes skarpa kritik frågar sig med rätta om hon och vi övriga kristna bara vill uttrycka en förståelig upprördhet över det vi upplever som hädelser – eller om vi som en del muslimer vill ha hädelseparagrafer och världsliga straff för vantro och smädande av det heliga.

Som kristen och liberal förutsätter jag ju att Inger Mattsson – liksom jag – svarar nej på den senare frågan. Men man kan nog inte bli för tydlig med det. Inte minst i en tid när det romersk-katolskt präglade Litauen stiftat en lag som på ett ytterst beklagligt sätt inskränker yttrandefriheten och till exempel rättigheten att framställa homosexuellt samliv på ett positivt sätt.

Andreas Holmberg

Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel