Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fridykningen en sport som går på djupet

Fridykningen är populär i trakten. Det visas inte minst genom att kurserna i Iggesunds simhall är välfyllda när Hudiksvalls sportdykarklubb lär upp nya anhängare.

– Det här är en rolig idrott att hålla på med och det här är en bra ingång till den. Det säger Kenneth Larsson, en av fyra instruktörer som håller igång denna söndagskväll när fridykandets A och O lärs ut.

Han har många goda argument till varför man ska lära sig att dyka med snorkel, cyklop och simfenor.

– Man får vattenvana. Det är kul. Åker man utomlands är det en väldig fördel att kunna. Det är en enkel sport att hålla på med.

Klubben bedriver överhuvud taget ingen tävlingsverksamhet, men ledarna betonar hur utvecklande det är för ungdomarna när de kommer i vattnet och får öva. Till en början är det yvigt flaxande under vattnet men efter en tid infinner sig de rätta rörelserna och lugnet.

– Det skapar mycket självförtroende, säger kursledaren Marcus Winberg och tillägger att det är häftigt att se utvecklingen från att de tycker att 3,5 meters djup verkar omöjligt till att de hanterar det med säkerhet.

Gruppen som övar denna söndag är pojkar och flickor i åldern 10–16 år. De kommer från området i och runt Iggesund: Hudiksvall, Forsa, Näsviken och Njutånger är några exempel.

– Det ska bli spännande, säger en trio tjejer, Ida och Ronja Myrseth som tillsammans med Klara Sigås står beredda att ta på sig cyklop och snorkel. De har provat förut, men nu är det riktig träning på gång.