Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frida tar över ordförandeklubban

Frida Olsson, 39, har valts som ny ordförande för Sparbanksstiftelsen.

Samtidigt lämnar hon sitt jobb som projektledare för Söderhamns varumärke för att satsa mer på det egna företaget.

I fyra år har Frida Olsson suttit som ledamot i Sparbanksstiftelsen, men sedan i torsdags är hon stiftelsens ordförande. Ett riktigt hedersuppdrag, tycker hon själv.

– Det känns både hedrande och stort på samma gång. Det är ett fint förtroende jag har fått, säger hon glatt.

Nu kommer hon att vara den som delar ut bidrag till olika ändamål som ska gynna Söderhamn. Eller främja sparsamhet som Sparbanksstiftelsen väljer att kalla det.

– Det kanske låter lite konstigt med tanke på att 37 procent av pengarna går till idrott. Men för oss får idrotten ungdomarna att växa och det handlar också om sparsamhet. När det sås frön vill vi vara med och vattna, säger Frida Olsson som tog vid som ordförande efter Håkan Spinord.

Runt nio, tio gånger per år delar Sparbanksstiftelsen ut pengar till föreningar och andra aktörer som bedriver intressant verksamhet. Då är det styrelsens sak att bedöma vilka som ska få pengar och hur stora beloppen ska vara.

– Vi brukar dela ut runt fem miljoner årligen. Själv har jag lärt mig massor om Söderhamn under de här åren. Nu vet man vilka föreningarna är och vilka projekt som är på gång, säger Frida Olsson.

Visst händer det att styrelsen inte är överens alla gånger, men då bordläggs frågan tills nästa möte då man har tagit fram mer fakta om den som sökt pengarna.

Men det är aldrig några hårda tongångar.

– Nej, det här är ju ett jobb som ska få Söderhamn att växa, eller bli mer sparsamt. Alla tycker att det är lika kul, säger Frida Olsson.

Samtidigt som hon har valts till ordförande har hon också valt att förändra sitt eget yrkesliv. Hon har sagt upp sig som projektledare för Söderhamns varumärke för att satsa mer på det egna företaget.

Men du har bara jobbat på kommunen i två år, varför lämnar du det nu?

– Jag har varit inställd på att jobba i två år, det var så det var sagt från början. Nu känner jag att jag vill satsa mer på företaget.

Samtidigt gladde hon sig mycket när befolkningen ökade förra året för första gången på flera, flera år.

– Befolkningen ökade med 240 personer, men eftersom vi budgeterade med ett minus på 150 var ökningen större. Det var en härlig känsla, men också en anledning till att sluta. På något sätt känns det som jag har gått i mål.

Tidigare i år gav Frida Olsson ut sin första bok, en diktbok som fått namnet 7 timmar, Haiku by Frida. Den tänker hon använda sig av nu när hon ska föreläsa om värdskap och personlig utveckling som är en del i hennes affärsidé.

– Även boken hjälper människor i sin personliga utveckling, den kommer jag ha med mig ut. Redan nu har jag nummer två på gång, så jag har faktiskt en hel del att göra, säger Frida Olsson.

Men hon kommer inte att lämna jobbet direkt. Hon finns kvar på kommunen fram till den sista juli.