Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frida kan inte teckna men är snart färdig bildlärare – här är hennes lösning

Frida Lindberg från Edsbyn kan inte teckna. Men snart är hon färdig bildlärare. Som examensarbete har hon virkat ett porträtt av sin mormor – nu visas det under Konstfacks vårutställning.

I fem år har Frida Lindberg gått bildlärarprogrammet på Konstfack. Nu håller hon på med att avsluta den teoretiska biten av sitt examensarbete.

– Jag har försökt ta reda på om bildämnet har blivit moderniserat eller om vi är kvar i gamla föreställningar, berättar hon.

För att få reda på det har Frida Lindberg intervjuat fyra bildlärare. Bland annat har hon velat ta reda på hur de resonerar kring avbildningsteknik, så som måleri, teckning, skuggning.

– Jag har intervjuat dem för att få syn på vad deras undervisning går ut på och vad som tar störst plats. Är det till exempel viktigt att kunna teckna realistiskt när du går i åttan?

Hon är inte klar med analyserna av intervjuerna än, men kan ändå dra vissa slutsatser.

– Hälften tycker att det är viktigt att man lär sig ett hantverk. Den andra hälften försöka få in mer moderna inslag i bildundervisningen. En annan del i examensarbetet är att göra en illustration till det teoretiska examensarbetet.

– Jag har virkat ett porträtt av min mormor och det är i en enda färg, svart. Det är gjort i pixlar och det blir olika nyanser när du sätter upp det på en vit vägg.

Det spetsvirkade porträttet som är runt 70 gånger 60 centimeter ger uttryck för gamla traditioner, men är också ett modernistiskt sett att se på bild.

– Jag kan inte teckna och tycker att det är tråkigt. I stället har jag hittat en annan väg för att göra porträttet genom att virka det, säger hon.

Porträttet finns med i Konstfacks vårutställning som pågår fram till den 22 maj.

Läs också: Ny utställning: Se det textila kulturarvet på annat sätt

Själv var Frida Lindberg högstadieelev på Celsiusskolan i Edsbyn tidigt 2000-tal. Och den undervisningen vill hon inte ta efter nu när hon själv snart är lärare.

– Jag tycker att det var väldigt gammaldags. Vi hade till och med gröna tavla kvar när alla andra hade bytte till white board. Det var bara fokus på att kunna teckna realistiskt och kunde man det fick man ett högt betyg. Och ett högt betyg det hade inte Frida Lindberg.

– Jag var en medelmåtta, men nu går jag på konstfack. Så det krävs inte att du kan teckna realistiskt för att bli konstnär eller bildlärare.

Läs om andra som har en modern syn på konst: Shara utmanar normerna

Så vad vill en bildlärare som inte kan teckna lära ut?

– Det är att teckna i blyerts som jag inte kan. Men jag kan mycket annat och målar i olja. Jag är också intresserad av form och media.

Läs också: Rebecca Lindsmyr från Edsbyn får 150 000 kronor i konststipendium