Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frida Demervall: De svaga i samhället blir förlorarna när M vänstrar med V

7, 5 miljarder i välfärdssatsningar till kommuner och regioner låter ju som ett välkommet tillskott. Men det man missar är vad dessa eventuella miljarder bekostades med. En satsning som skulle ha gett människor som står längst i från arbetsmarknaden en chans att komma in, få en lön, få ett CV och få en social tillhörighet. Det är bland annat den satsningen som nu försvinner. En förlust för individen, Sverige och välfärden.

På rubriksnivå är det kanske lätt att få intrycket att den oheliga alliansen mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna gjorde rätt i att se bortom partipolitiken och förhandla med varandra. 7, 5 miljarder i välfärdssatsningar till kommuner och regioner låter ju som ett välkommet tillskott. Men det man missar är vad dessa miljarder bekostades med.

Skattesänkningar för de rika i Danderyd säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, i en debatt mot Emil Källström, Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Den skattesänkning som Ulla Andersson refererar till är det som kallas ingångsavdraget.

Ingångsavdraget är en skattesänkning för företag som hjälper människor in i egen försörjning. En satsning som ger människor som står längst i från arbetsmarknaden en chans att komma in, få en lön, få ett CV och få en social tillhörighet. Oerhört viktiga byggstenar för den enskilda individen, men också en långsiktig vinst för Sverige, våra kommuner och välfärden.

Fler i jobb skapar nämligen skatteintäkter till välfärden och minskar kostnaderna för de som idag står i utanförskap och utan försörjning.

Ingångsavdrag låter så oerhört politrukigt, vem bryr som om ett ingångsavdrag? Få vet nog ens vad det är. Det blir därför lätt för Ulla Andersson att köra med vänsterklyschor om skattesänkningar för de " rika i Danderyd", fast det egentligen handlar om hjälp för de som behöver en skjuts in på arbetsmarknaden.

Men vänsterklyshor låter bättre i TV och hur ska man annars kunna försvara ett så oansvarigt politiskt agerande?

Men det vi kan säga redan nu är att alla de som skulle ha kunnat få ett jobb med hjälp av ingångsavdraget nu har förlorat den chansen.

Det är lätt att vilja göra analysen kring vilka partier som är vinnare och vilka som är förlorare i den här allt för röriga och lättflyktiga politiska soppan som råder just nu. Det är, skulle jag vilja påstå, ännu för tidigt att säga. Men det vi kan säga redan nu är att alla de som skulle ha kunnat få ett jobb med hjälp av ingångsavdraget nu har förlorat den chansen. Det är en förlust för Sverige och det är definitivt en personlig förlust för alla de som blir kvar i utanförskapet.