Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friande dom i smuggelhärva

Det går inte att binda en 47-årig man till det stora beslag av smuggelcigaretter som tullen gjorde 2003 utanför Söderhamn.
Mannen som dömts till två års fängelse i tingsrätten friades på torsdagen av hovrätten.

I Hudiksvalls tingsrätt fälldes mannen för medhjälp till grovt tullbrott. Åklagaren byggde sin bevisning på tre telefonsamtal som den åtalade mannen haft med personer som varit inblandade i den stora smugglingshärvan. Men Hovrätten för nedre Norrland anser att det inte räcker för att bevisa att mannen agerat som medhjälpare eller att han senare skulle befatta sig med smuggelgodset.

Det var i juni 2003 som tullen efter ett tips från Danmark slog till mot en båt lastad med trävaror i Stugsunds hamn. Gömda inne i virkesbuntarna fanns 29 miljoner cigaretter som pirattillverkats i Ryssland. Om smuggelgodset sålts olagligt i Sverige skulle staten gått miste om drygt 40 miljoner kronor i skatter och avgifter.

Tidigare har en dansk affärsman som stod som mottagare av virkeslasten dömts till 3,5 års fängelse i Danmark och en 58-årig man från Hälsingland har dömts till 150 dagsböter för olovlig befattning av smuggelgods.

Den 47-årige mannen dömdes dock även i hovrätten till dagsböter för brott mot alkohollagen sedan polisen beslagtagit 50 liter olagligt tillverkad sprit hos honom.