Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friad från våldtäkt får skadestånd

En man i 60-årsåldern dömdes till drygt fyra år i fängelse för att ha våldtagit sitt barnbarn. Han friades senare i hovrätten. Nu får han 80 000 kronor i skadestånd för den tid han satt i häkte.

Annons

Hudiksvalls tingsrätt fann i oktober förra året att mannen hade haft flera samlag med sitt barnbarn i sitt hem i Bollnäs kommun. Mannen dömdes därför till fängelse i fyra och ett halvt år.

Men domen överklagades och en oenig hovrätt friade mannen i december. De ansåg visserligen att flickans uppgifter om att hon haft samlag med sin morfar var trovärdiga, men att bevisen mot mannen inte var tillräckliga.

Mannen har begärt 275 000 kronor i ersättning för lidande i samband med att han var häktad under drygt tre månader i slutet av förra året. Han motiverar sin begäran med att han var misstänkt för ett allvarligt brott och att fallet fick stor uppmärksamhet i olika medier.

Justitiekanslern har bestämt att mannen ska få 80 000 kronor i skadestånd. I beslutet står att brottet som mannen var misstänkt för är så allvarligt att han bör få ett högre belopp i ersättning än vad som är vanligt för att någon som varit frihetsberövad under lika lång tid. Men där framgår också att mannen inte var utpekad i några tidningsartiklar och uppmärksamheten i media därför inte är skäl till högre ersättning.