Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fria val = diskriminering?

Annons

Jag har lite funderingar angående Jenny Wennbergs inlägg med rubriken "Klass dödar i den svenska sjukvården" som publicerades i Ljusdals Posten den 28/3.

Först och främst vill jag påstå att det hon skriver inte avslöjar någon omvälvande och fruktansvärd sanning om dagens samhälle, utan att det snarare är ganska självskrivna fakta.

Det har aldrig varit förvånande att en mer välutbildad människa med flera perspektiv har möjlighet att göra bättre och mer välavvägda val än en lågutbildad. Detta leder naturligtvis också till att den välutbildade med en större säkerhet törs ifrågasätta samhällets system och därmed skaffa sig bättre förutsättningar till, i det här fallet, en bättre vård.

Är detta att ses som farligt och klassrelaterat? Skulle det vara bättre om personen ifråga avstod från sina valmöjligheter för att snygga till i jämlikhetsstatistiken?

Kommunikation är nyckeln i vårt samhälle och de som inte besitter förmågan att kommunicera har en klar nackdel. Detta visar sig extra tydligt som en brist i demokratin, då oförmåga att tala för en idé och övertyga folkmassorna, inte behöver betyda att idén är dålig. Ska det också ses som diskriminering?

Människan har alltför svårt idag att acceptera att Darwins evolutionsteori och att "Survival of the fittest" faktiskt fortfarande är närvarande, dock tack och lov allt mer sällan i fråga om liv och död.

Självklart ska vårdsystemet göras så vattentätt att vilken människa som helst, oavsett klass eller språkkunskap, ska kunna garanteras den bästa behandlingen, men en människa med förmåga måste också få möjlighet att påverka sin egen sjukvård till det bättre, utan att det ska ses som klassdiskriminering.

Författarens exempel att "Kvinnor med låg utbildning och dålig ekonomi är exempelvis de som röker mest i vårt land" har ingen relevans, då jag är helt övertygad om att kunskapen om rökningens skadliga effekter inte bara förunnat de välutbildade.

Vad ska vi göra åt detta då, som Jenny Wennberg menar kan vara en livsavgörande brist i samhället ("I den svenska sjukvården upprätthålls klassamhället på ett sätt som dödar.")?

Människor har i de flesta fall val, även om olika förutsättningar kan skapa varierande svårighetsgrader för dessa val, men de finns där. Att författaren väljer en sektor inom arbetslivet där små olikheter kan ge de mest förödande konsekvenserna gör det hela extra missvisande, då olika val i förhållande till kunskap sker hela tiden.

För att skapa det totalt jämlika samhälle som så många, inklusive Jenny Wennberg, verkar se som optimalt måste man ta ifrån människan dess valmöjligheter. Ett samhälle där storebror gör valen åt dig kanske är eftersträvansvärt, vad vet jag?

Malin Kvist

Mer läsning

Annons