Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fria förskolan framtiden satsar 1,3 miljoner på ny småbarnsavdelning i Edsbyn

Förskolechef Erika Thalén för Fria förskolan framtiden visar runt i Sparvens nya småbarnsavdelning i Edsbyn - Hoppet.

Annons

Förskolan Sparven i Edsbyn har nu nämligen invigt sin andra avdelning - Hoppet för de mindre barnen (1-3 år). Levis Helgesson hjälpte Christina E-Larsson att klippa det blågula bandet som hade spänts upp framför den ena entrédörren i samband med förskolans öppet hus på torsdagen.

Läs mer: Fria förskolan satsar på ny småbarnsavdelning

– Det blev en mycket lyckad invigning med en bred publik, säger Erika Thalén som är förskolechef för Fria förskolan framtiden som driver Sparven i Salemkyrkans lokaler i Edsbyn.

Besökarna fick gå runt och titta närmare på lokalerna och de blev bjudna på fika med långtårta.

Totalt har Fria förskolan framtiden investerat 1,3 miljoner i den om- och tillbyggda lokalen som ligger i ett eget hus på gården intill Salemkyrkan. Föräldrarna fick vara med och ge namnförslag, så det blev Hoppet för småbarnsavdelningen och Språnget för de lite äldre barnen (3-5 år) som håller till i huvudbyggnaden.

Genom den nya avdelningen får de större barnen lite mer plats.

Därmed har alla Fria förskolan framtidens förskolor - Sunnanäng i Alfta med 36 barn, Noten med 35 barn och Sparven med sammanlagt 36 barn i Edsbyn två avdelningar.

Läs mer: Hela kyrkan blev Sunnanängs förskola

Tanken är att 14 barn ska kunna samlas i avdelningen Hoppets lokaler, men just nu är det 15 barn under en övergångsperiod. Man har byggt om helt med nya tak och nytt golv. Väggar har rivits för att få en stor öppen lokal för barnen. Man har byggt till en entré och ett barnvagnsförråd. En toalett med låga toalettstolar och tvättställ har också gjorts i ordning.

– Resultatet blev jättebra. Jag tycker man har planerat lokalerna bra. Det är roligt att nu kunna se hur det blev, säger Bo Berbres som är ordförande för Fria förskolan framtiden.

Även Erika Thalén och förskolans pedagogiska ledare Christina E-Larsson är mycket nöjda med den nya avdelningen.

– Lokalerna är väldigt ändamålsenliga för den åldersgrupp som vi har tänkt oss ha där, det vill säga 1-3 år, säger Erika Thalén.

– Jag känner mig jättenöjd. Det känns bra att kunna dela på åldrarna med tanke både pedagogiskt och materialmässigt, säger Christina E-Larsson.

Husbyggarna i Edsbyn har varit huvudentreprenör och Christer Ladänges står för utformningen av lokalerna. Bygglov fick man i april 2015 och efter semestern började arbetena på allvar och den 1 december var de klara. Den 4 januari kunde barn och personal flytta in. Emma Brindholm jobbar i de nya lokalerna.

– Jag tycker det är jättebra. Det är nytt och fräscht och öppet och luftigt. Det är också bra att vi har bra översikt över barnen inne i lokalen, säger Emma Brindholm.

Läs mer: Stenabro förskola i Edsbyn invigdes inte för så länge sedan